Ценности за 150 000 евро иззе полицията от жилища на ловчалия и софиянец

ордениБогатства за около 150 000 евро иззеха служители на ГДБОП на три адреса в Ловеч и София в четвъртък, съобщи полицията. Изчисленията са на експерти, които пресмятат щетите. Ценностите са с висока материална, художествена и културно-историческа стойност, поясниха от МВР.

Сред тях има към 20 средновековни монети (сребърни и бронзови), три антични пръстена, шест антични геми с различни изображения, четири средновековни обеци, уникална стъклена торква, връх на стрела, камбанка, два оловни печата, три старинни грамоти, представляващи интерес за държавния архив, старинен свитък с арабски надпис, две старопечатни книги. Има още четири отличителни знака на Министерството на отбраната и МВР, над 12 ордена от времето на българските царе Фердинанд и Борис III, както и четири икони.

Ценностите са открити при претърсване на три обитавани адреса на Н.Ж. (64 г.) от София и Н.Н. (39 г.) от Ловеч.

До спецакцията се стигнало, след като на 1 март унгарските власти задържали двамата български граждани на границата с Австрия. Ловчанлията е криминално проявен за притежание и трафик на културни ценности, член на Национална федерация по металдетектинг.

Двамата с Н. Ж. били заловени при опит на незаконен трафик на около 10 000 антични монети, предмети и други културни ценности. В хода на разследването било установено, че ценностите произхождат от България и са придобити в резултат на незаконни археологически разкопки. Образувано е досъдебно производство. Н.Н. е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Действията по разследването продължават.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.