Горан Благоев: Не е изключено зад Гавриил Ловчански да застане Кирил Варненски, като му прелее подкрепата

gavriil dveriВ неделя е изборът на нов патриах. Сред тримата кандидати е и Ловчанският митрополит Гавриил. Ето какво пише по този повод Горан Благоев във в. Сега. Журналистът изключва Старозагорският Галактион /агент Мишо/ от възможност за патриарх, защото е много спорна фигура.
Впрочем, днес Гавриил ще чете слово за Апостола в Ловеч. Ето какво пише Горан Благоев:

Известно е, че всяка от епархиите на БПЦ е представена на патриаршеския събор с определен брой делегати. Мнозинството от тях несъмнено ще изберат патриарха, съобразно предпочитанията на своя митрополит – т.е. борбата на лобитата от синодалната палата ще се пренесе и на патриаршеския събор. Досегашните резултати при подредбата на кандидат-патриарсите показва, че и срещу Неофит, и срещу Гавриил са гласували минимум по четирима от събратята им. Русенският митрополит Неофит преимуществено се ползва с подкрепата на групата около пловдивския му събрат Николай.
Затова не е изключено зад Гавриил Ловчански да застане Кирил Варненски, като му прелее подкрепата на 5-6 митрополити, които са гласували за него като кандидат-патриарх. Из синодалните кулоари обаче оживено се коментира, че нито Гавриил, нито Галактион са подкрепили Кирил в решаващия тур за излъчването на тройката и по тази причина той може да даде гласа си за Неофит.

Различните лобита около двамата стойностни кандидати правят трудно прогнозируем крайния резултат. Но е сигурно, че ако Галактион отпадне още на първо гласуване, ще има благоприятен избор на църковен глава, независимо дали неговото име ще е Неофит или Гавриил. БПЦ има шанс да бъде оглавена от достоен патриарх, дори ако на първи тур отпадне Гавриил и балотажът е между Неофит и Галактион. При тази ситуация Русенският митрополит ще е несъмненият фаворит на събора. Положението обаче става патово, ако той, а не Галактион отпадне на първи тур. При цялото благообразие, което излъчва, дядо Неофит има сериозен здравословен проблем и една част от делегатите може да решат, че Църквата има нужда от по-млад и здрав патриарх. Да не забравяме също, че зад Галактион стои алиансът на архонто-тамплиеро-масонската „общност“ у нас. Тя има достатъчен ресурс да купи нужния брой избиратели, който да изведе одиозния митрополит на балотаж – дори само с един глас преднина пред някой от другите кандидати. И ако на втори тур срещу Галактион вместо Неофит се окаже Гавриил, тогава не е изключена най-драматичната развръзка на патриаршеския събор. Има опасения, че при такъв развой лобито, което на първи тур е подкрепяло Неофит и очевидно е било срещу Гавриил, на втори тур ще даде подкрепата си за… Галактион.

Така от примамка синодалното мюре ще стане ловецът, който събира отстреляните патици. История с неочакван край! Глава на Църквата се оказва онзи, когото всички са смятали за недостоен и неизбираем. Още повече, че за част от събратята му Галактион би бил изгодният патриарх – един силно компрометиран владика е лесно манипулируем! Сценарият, колкото и да е зловещ, съвсем не е невъзможен – „заслугата“ е на сценаристите от Светия синод. И ако, не дай Боже, това се случи, не висшият клир, а цялата ни Църква ще се окаже в капан, от който излизане няма.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.