Обидни „отличия“ за „Топлофикация – София“ и Министерския съвет присъди ПДИ

Big BrСтоличната „Топлофикация“ е отличена с антинаграда в категорията за структура, нарушавала правото на неприкосновеностна личния живот през 2012 г. Обидното „отличие“ е присъдено и на Министерския съвет на Република България, съобщи Вести.бг. Церемонията беше днес от 12 ч в пресклуба на  БТА – София. Антиотличията са известни като Биг Брадър.
Антинаградата „Топлофикация София“ получава за непропорционално и неравномерно обработване на лични данни на абонати. Проверка на Комисията за защита на личните данни е установила, че дружеството не поддържа регистър, който да е съобразен със закона. Освен това дружеството изисквало непропорционално голям обем копия на документи.
Министерският съвет на Република България е отличен с антинаграда в категорията „Държавна институция, нарушила най-грубо правото на неприкосновеност на личния живот през 2012 г.“ за „бездействието по внасянето на промени в регламентацията по използване на СРС и достъп до трафични данни, които да гарантират по-висока степен на защита на личната сфера на гражданите“. Антинаградите на Фондация „Програма Достъп до информация“ (ПДИ) и „Интернет Общество – България“ се присъждат на държавни структури, частни компании или отделни личности, които с действията си са нарушили правото на лична неприкосновеност и защита на личните данни на гражданите.
Статуетката представлява човешка глава, настъпена от полицейска кубинка. Посвещаваме тази церемония на Европейския ден за защита на личните данни, заяви Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ.
Една от номинациите в тази категория е била за Столичната дирекция на вътрешните работи, която е решила, че виновен за битови грабежи е наркозависим, който посещава метадонов център. От тази дирекция са изискали всички метадонови центрове да изпратят личните данни на лекуващите се в тях, което се окачествява от Програма достъп до информацията като грубо посегателство. Сред другите номинирани е Столичната община заради Центъра за градска мобилност, който е събирал копия от нотариални актове по повод купуване на стикери за паркиране.
Сред номинираните са също: Комисията за защита на потребителите, вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, прокуратурата на Република България, Софийският градски съд, организаторът на телевизионната игра „Стани милионер“ – фирмата „Ню Геймс“ ООД, политическите партии СДС и ДСБ, „ЕВН България“, коректорските фирми, събиращи вземания от некоректни длъжници и др.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.