Георги Мишев: Да се търси предателство на Левски чрез география е пълна измишльотина

георги мишев

Сензационни разкрития за предателството на Васил Левски вървят от седмици в някои медии. Офанзивата тръгна в навечерието на отбелязването на 140 години от обесването на Апостола, който ще се отбележи на 14 февруари.Георги Мишев /на снимката/ коментира ситуацията.

Всичко започна със странен експеримент, проведен от столични журналисти и топографи, като мериха надморското равнище на „Пази мост” (там е срещата на Апостола на път за село Къкрина с две заптиета) и околността с джипиеси. В крайна сметка като резултат го докараха до старата теза, властвала по времето на комунизма – Левски е предаден от поп Кръстю. „Това е първата новина за Левски от 25 години”, със скрита гордост заяви журналистът Росен Янков.

Потърсихме мнението на нашия земляк писателя Георги Мишев, който ни разтълкува какво означава тази офанзива по медиите. Според него „новите” разкрития са свързани с избора на нов патриарх. Предлагаме ви неговия анализ, направен специално по телефона за НГ:

Тази смешна офанзива за предателството на Левски от поп Кръстю е по повод избора на нов патриарх. Канонадата ще се води до 24 февруари, когато е изборът. Това е целта на цялата акция.

Днешните атакуващи са атеисти и комунисти. Според мен това мероприятие е на „Позитано” и е предизборно.  Те си имат план за нещата. Журналистът Росен Янков има много здраве от мен. Той в статиите си преразказва отдавна оборени неща. Трябвало е преди да пише да прочете статията на академик Константин Косев, най-авторитетният сред историците. Навярно ще има още една-две статии и ние от дружеството „Поп Кръстю” ще им отговорим подобаващо.

А идеята да се изследва географското разположение на „Пази мост” е  пълна измишльотина. Каменният „Пази мост” е направен след Освобождението. По времето на Левски там не е имало мост, а някакво дървено мостче за прескачане на барата. Каменният мост кой да го таправи тогава? Професор Пенчовски ги казва тези неща. Какво са мерили сега, като почти всичко се е изменило? Нищо от написаното досега, не е верно. Твърдят, че поп Кръстю бил ограбил Г. С. Раковски. Точно обратното. Поп Кръстю затова е изгонен от Белград, защото поема вината за една статия. Когато Раковски пуска една статия във вестник „Дунавски лебед”, руснаците искат за го изгонят от Белград. Дават го под съд. И поп Кръстю, който помагал в печатницата като уредник, казал – кажете, че аз съм я пуснал тази статия, аз съм виновен… Раковски това и казал пред съда и те веднага изгонват ловчалията от Белград. По тази причина поп Кръстю не е завършил и образованието. Лъжа е, и че е откраднал и комитетските пари. Дали  обаче цялата истина ще излезе някога, гаранция няма. Историята се гради върху факти и те ще кажат. Не всички факти обаче днес са известни. Ние говорим за този момент и това, че няма нито една сериозна улика срещу попа. Всичко е рекъл-казал. Това предателство на Левски започва от залавянето на Димитър Общи след обира при Араба конак. Оттам тръгва цялата работа. Тези неща са много добре интуитивно напипани и добре отразени  от младия писател Милен Русков в романа  „Възвишение”,  където той разкрива истинския бандитизъм на групата на Димитър Общи. Такива хора са предали Левски. Показана е същността на тези „революционери”, за разлика от Левски и другите честни борци. Сега заедно с издателя Васил Колев подготвяме материали за да стане дискусия и ще припомним какво точно се знае в историята ни.

Записал Цветан  С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.