Росен Плевнелиев посети Априлци, заедно с дипломат, зам.-министър, областен управител и дарители от Германия и Австрия

ап 4Президентът Росен Плевнелиев посети днес Априлци. Градът показа как се работи с евросредства, като същевременно приеме тържествено дарените линейка и модерно оборудван противопожарен автомобил. Тук бяха още д-р Герхард Райвегер – посланник на Република Австрия в България, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, областният управител Ваня Събчева, както и приятели от немския Червен кръст в гр. Брауншвайг-Залцгитер.

На тържеството гости бяха още Херман Дебриахер – комендант на окръжната противопожарно охрана във Филах и заместник-главен комендант на противопожарната охрана на Каринтия, Негово преосвещенство Юрий Бух и дългогодишната дарителка на общината Красимира Димова. Водосвет отслужи ловчанският митрополит Гавриил, съобщи областната управа.

Дарената противопожарна кола е с 5000 литра резервоар за вода. Тя е оборудвана още с модерни кислородни апарати, помпи, маркучи, каски, ботуши и огнеопорно облекло, пожарогасители, стълба, азбестови одеала и вериги за сняг. Дарена е на община Априлци по инициатива на големия приятел на България Юрий Бух. Акцията за набавяне на специализираната кола е тръгнала през лятото. Заема се лично комендантът на противопожарната охрана на австрийската провинция Каринтия Йозеф Месик. Средствата за закупуването й са отпуснати от правителството на провинция Каринтия и с личното съдействие на губернатора Герхард Дьорфлер. Напълно новото й оборудване е поето от противопожарната охрана на Каринтия, която е поела и ангажимента по транспортирането до България и свързаните с това разходи.

Линейката пък, дарена от немския Червен кръст в гр. Брауншвайг-Залцгитер, е в резултат на международното сътрудничество на ОС на БЧК – Ловеч и немската страна и ще служи на жителите и гостите на града. Кючовете за нея връчи д-р Николай Николов, председател на БЧК – Ловеч.

За мен е важно да бъда сред хората и близо до общините, приоритет в работата ми е регионалното развитие, защото България има нужда от силни региони и сътрудничеството между общините, държавата и Европейския съюз, обърна се към хората президентът Плевнелиев.

Според него Априлци трябва да се гордее с направеното и да продължи да се развива с усилията на правитеството и европейската солидарност, още повече градът предоставя отлични възможности за развитие на туризма с синхрон с историческото наследство.

Австрийският посланик Герхард Райвегер изрази задоволството си, че в Априлци вече има доброволчески формарования и се ангажира и в бъдеще да помага за развитието на планинския град.

Кметът на общината Бенко Вълев подчерта, че екипът от австрийска страна три дни е пътувал, за да докара лично специализираният противопожарен автомобил и да обучи нашите доброволци. Той изрази благодарността на Априлци за направеното досега. Вълев се спря на реализираните проекти в общината от близо 5,5 млн. лв, като изрично акцентира на модерното осветление. Другите проекти, реално започнати и завършени още през първата година от мандата му,  са градският парк и 12 км път.

За близо 1 720 000 лв. Априлци вече има напълно модернизирано улично осветление. Средстватаса от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет по Мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места”от ПРСР 2007-2013 г. След реализацията на проектите по квартали е постигнато намаляване на разходите на консумираната енергия.

Монтирани са нови натриеви лампи с високо налягане за улиците, а за местата с преимуществено пешеходно движение са монтирани осветители, оборудвани със светодиоден /LED/ модул.

 

След Априлци държавният глава посети Троянския манастир „Успение Богородично” и се поклони пред чудотворната икона Богородица Троеручица. Той почете и паметта на покойния патриарх Максим, който бе погребан преди месец в манастира.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.