В Ловеч честваха 5 декември – Международния ден на доброволеца

dob 1За девета поредна година сдружение “Екомисия 21 век” отбеляза  Деня на доброволеца с прояви в Ловеч. На 5 декември в ресторанта на хотел Президиум  се проведе коктейл, на който присъстваха  представители на институции от региона, допринесли за популяризиране на принципите на доброволчеството.

 Сдружение ,,Екомисия 21век’’ презентира доброволческата дейност на Местен център за работа с доброволци, свързана със социални, обществени и екологични каузи, осъществени през 2012 година. Традиционно за пета поредна година Центъра за работа с доброволци номинира институции, работили през годината най-добре с доброволци. Наградените  за принос в утвърждаването на доброволчеството за 2012 година бяха: ДДЛРГ „Параскева Нейкова“, Отдел „Здравеопазване и социални дейности” на Община Ловеч и Регионален исторически музей.

След работната среща се състоя  Бал на доброволеца, който се провежда ежегодно на този ден в знак на внимание и признание за положеният доброволен труд през годината от всички доброволци. На него присъстваха представители от Регионален център за работа с доброволци към „Екомисия 21 век“, Народно читалище ,,Съгласие”, Тетевен, СОУ“Алеко Константинов“, Луковит, Народно читалища „Наука 1870“, Троян, част от мрежата на Националният алианс за работа с доброволци-Пловдив.  Както всяка година, така и сега бяха връчени награди за Доброволец на годината. За 2012г титлата заслужиха: Ивелина Милчева, доброволец от сдружение „Екомисия 21 век“,  Гергана Иванова, доброволец от гр. Луковит, Кристиян Павлов, доброволец от Троян и Лорина Лазарова, доброволец от Тетевен.

Същевременно “Екомисия 21 век” стартира работата си по проект “Bike my way” в Ловеч. Той е с продължение 1 година  и се реализира в партньорство с румънските организации Asociatia “Centrul Pentru Politici DurabileEcopolis”, Asociatia “Bate Saua sa Priceapa Iapa”  и българското “Сдружение  за изследователски практики” София.

 

Проектът BikeMyWay мобилизира ученици от три средни училища в Ловеч и три средни училища в Букурещ да потърсят решение за създаване на вело алеи по техния път към училище. Дейностите по проекта предвиждат формиране на три отбора от по пет участници на възраст между 15 и 17 години от три ловешки училища – СОУ “Св. Климент Охридски”, Гимназия за чужди езици “Екзарх Йосиф I”  и Професионална гимназия по икономика, търговия и услуги. Участниците ще имат възможност да добавят към автобиографията си серия от обучения за определяне на необходимата инфраструктура, те ще се научат да прилагат техники за организиране на обществени мероприятия  и да лобират пред властите, за да осъществят промените, които смятат за необходими в собствения си град. Всички дейности се провеждат паралелно в България и Румъния и ще бъдат документирани от участниците – в блога bikemyway.eu и други социални платформи. Проектът завършва с конференция в Ловеч  и поход по време на седмица на мобилността през септември 2013 година.

Дейностите по проекта се финансират чрез програма „Младежта в действие“.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.