За троянския кмет Донка Михайлова най-важен е гласът на гражданите – от Янка Сълева

В местните избори миналата година троянци гласуваха доверие на ловчалийката Донка Михайлова (БСП), която на балотажа получи 10 на сто повече гласове от бившия кмет от ГЕРБ. За всички, които познават Донка Михайлова, това не бе изненада. Тя има авторитет на умен и много почтен човек, който умее да работи с хора.  Портрет на Донка Михайлова днес прави журналистката Янка Сълева, бивш главен редактор на НГ.

Още от младежките си години като секретар на окръжния комитет на Комсовола – Ловеч, тя се беше изявила като инициативен и всеотдаен младежки организатор.

Промените след демокрацията я свари начело на дружеството за разпространение на научни звания в Ловеч. И тъй като в новите условия всичко старо се отричаше и разпадаше, дружество „Знание” остана без субсидии и трябваше да се бори за оцеляването си.

Именно в тези условия пролича умението на Донка Михайлова да организира по нов начин работата  на сдружението, което създаде с помощта на лектори. Още това тя успя да защити проекти, да организира курсове за изучаване на чужди езици, семинари за обучение на кадри в условията на пазарна икономика и шокова терапия. И затова издигнаха кандидатурата и за депутат в 40-то народно събрание. Макар че беше трета в листата, спечели и влезе в парламента. А там пък я избраха в две комисии – по здравеопазването и социалната политика.

„Нашите комисии бяха изключително активни – спомня си сега тя. Ние бяхме инициатори на промяната в Закона за потребителската такса на пенсионерите от 1 лев, направихме редица промени за защита правата на трудовите хора.”

След като не попадна отново в следващия парламент, Донка Михайлова се върна в сдружението. Но вече бе натрупала достатъчно знания и опит, за да се реши да стане кмет на Троян. Много троянци я помнят още от ученичка. Още повече са онези, които познават баща й, дългогодишен директор на гимназията, оставил незаличими следи не само в училището, но и срез съгражданите си.

Заложих на искреността и почтеноста и успях, казва сега Донка Михайлова. „Не обещавах нищо, което не може да се изпълни, по скоро с хората разговарях за това как заедно да преодоляваме кризата…”

Троянци са много горди балканджии, с високо самочувствие и винаги много взискателни към управляващите. Спомням си как през прехода техните предприятия умираха едно след друго след приватизацията. Но троянци по-бързо се ориентирваха в пазарната икономика. Откриваха собствени магазини, ресторанти, кафенета  – не бързаха да зачеркват с лека ръка всичко от миналото.

Троян никога не изпадна в криза, както други градове. Защото умее да избира и ръководителите си. В този град винаги е имало духовност. Тя се усеща в музеите им, в читалището, в училищата в празниците, които организират. А стихията на Донка е именно в тази насока.

От 19 г. в Троян се организира празник на сливата – плод, дал славата на троянската сливова ракия. за която пък казват, че отваря железни врати.

Тази година, въпреки кризата, се организира Фестивал на сливата. Изпълнен с ново съдържание, изцяло обновен бе Панаирът на художествените занаяти в Орешак, който години наред бе занемарен. Сега има непрекъснат поток от наши и чужди туристи.

А спазва ли си обещанието кметът да улеснява гражданите в кризата?

Оказа се, че именно по предложение на Донка Михайлова е намален данъкът на МПС и отменен данък на незастроени и изоставени имоти. С нов софтуерен продукт пък са събрани 90 на сто от стари данъчни задължения. По класификацията на финансовото министерство от 104 място по този показател общината се е придвижила на 40 място.

Търсим нови инвеститори, разчитаме на развитие на туризма, който има добри традиции тук, споделя кметицата на Троян „ Но за нас все пак си остава най-важен гласът на гражданите. Винаги търсим тяхното мнение по всеки въпрос, който ги засяга. Държим на техните предложения, защото само така може да ги направим съпричастни за изпълнение на това, което искат.”

Именно по граждански предложения са ремонтирани четири детски градини и две училища. Общината е изготвила проекти на стойност 100 млн. лв. за девет проекта, и те успешно се изпълняват.

Наглед Донка Михайлова е нежна и крехка жена. Но нищо чудно, че носи такъв тежък товар на раменете си, като кметския. Където е работила, винаги е била обичана и уважавана. Толерантна, умее да изслушва събеседника си, да му помогне, ако може, но и да откаже, ако той не е прав. Съумява да го направи, без да го обиди. Всеотдайна е към хората. И днес винаги можеш да отидеш в приемен ден, пък с младите хора общува чрез интернет. Тя е майка на две големи дъщери. От съпруга си намира съпричастност и разбиране, така че винаги е на разположение на гражданите. Все пак това е огромно физическо и психическо натоварване. Но тя казва, че не и тежи.

Общинския съвет в Троян се оглавява от бившия кмет на града. Когато го избираха за председател, той каза, че с кмета ще работят за благото на троянци. Със сигурност е така, защото в този град разумът винаги побеждава пристрастията. Дано Донка Михайлова остави нова духовна следа в този град.

Янка Сълева

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.