Погребват патриарх Максим в петък в Троянския манастир

Погребват патриарх Максим в петък в Троянския манастир, съобщи в Синодалната палата директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов пред журналисти. В четвъртък в храм „Света Неделя“ в столицата ще бъде отслужена панихида, на която ще бъде докарано тялото на патриарха.

Същевременно днес кметът на Ловеч Минчо Казанджиев и председателят на ОбС Корнелия Маринова  изпратиха  съболезнователна телеграма до Светия синод и до клира и миряните на Българската православна църква по повод кончината.

 „Скърбим от загубата и се молим Господ да приеме Неговата душа в царството небесно. Българският народ загуби своя духовен пастир, опазил единството и достойнството на църквата в години на огромен морален дефицит.” Това се казва в съболезнователната телеграма.

В нея Казанджиев и Маринова посочват, че „ще запомним Негово Светейшество, почетния гражданин на Ловеч, с огромните му заслуги за духовния живот на българския народ и за приноса му към духовното и културното развитие на Ловеч”. Кметът и председателят на общинския съвет изразяват и гордостта на съгражданите си, че  някогашният Ловчански митрополит 40 години ръководи Българската православна църква и това е най-дългото управление в нейната история.

В петък ще се отслужи официалната литургия в храм-паметник „Свети Александър Невски“ в столицата. Опелото е от 10:30 часа ще започне опелото, на което ще могат да присъстват и граждани, които искат да изразят последна почит към патриарх Максим.

Непосредствено след опелото в храм-паметника „Св. Александър Невски“, тялото на патриарха ще бъде пренесено в Троянския манастир, където ще се извърши погребението.  Навярно ден на национален траур ще бъде обявен в петък, когато е денят на погребението, но това ще стане ясно след решение на Министерски съвет.

 

 

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.