Още четири села и един град в Ловешко с опасния афлатоксин

В още четири  села в Ловешка област е открит опасният афлатоксин в млякото, съобщи днес областната езоотичната комисия в Ловеч. Това са селата  Дойренци, Лисец, Смочан и Гостиня. Положителни проби са открити и в град Априлци. Това разширява  заподозряните млекопроизводители, чиято продукция трябва да се унищожи.

Афлатоксинът бе заподозрян на 1 октомври при рутинни изследвания на млякото в мандрата в село Горан. Това е гъбичка по фуражите и оттам заразява млякото и преработените продукти за крайните потребители. Засега бе открит в селата Горан и Радювене, където са проверени две фирми. Според европейските норми тази гъбичка въобще не трябва да се намира в продуктите. На 17 октомври стана ясно, че има положителни проби за наличие на афлатоксин в суровото мляко.

Езоотичната комисия съобщи в понеделник, че се изследват още 20 проби от сурово мляко от мандрите в Ловешка област и съседните млекосъбирателни пунктове. По думите на областния управител Ваня Събчева на среща с директора на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов са били поискани две неща – повече проби и обезпечаване на стопаните.

Стопаните са предупредени да не извеждат животните на паша, заразените площи трябва да се изорат, съобщават от БАБХ.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.