Унищожиха един тон опасно сирене с токсини в Ловеч, свикаха Областната епизоотичната комисия

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева свика днес спешно заседание на Областната епизоотична комисия с председател зам.-областния управител Сашо Данков във връзка с получен сигнал от Областна дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Ловеч за констатиран положителен резултат за наличие на афлатоксин в проба от сурово мляко, взето при рутинно изследване. На него присъстваха още д-р Ивайло Йотов, шеф на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Ловеч, комисар Георги Иванов, директор на ОДП – Ловеч, кметът на общината Минчо Казанджиев, представители на РЗИ и ПБЗН. 

Д-р Йотов докладва за предприетите мерки по ограничаване на разпространението на заразената продукция.

На заседанието стана ясно, че близо един тон канцерогенно сирене, произведено в мандра Горан, е било унищожено от Агенцията по храните, заради опасния токсин, който се разпространява по фуражите и оттам заразява млякото и другите млечни продукти, предназначени за пазара.

Токсинът е открит при рутинни изследвания на постъпващото в мандрата мляко, а фуражът – първоизточник на заразната гъбичка, не се продава от търговците. Гъбичката се е появила след като храната за животните не е била съхранявана според изискванията и се е появил мухъл, от който вероятно се образува афлатоксинът.

По данни от Агенцията по храните в Ловеч опасното сирене и мляко не са били консумирани масово, тъй като заразените количества са засечени навреме и са предприети незабавни действия по задържането и унищожаването им.

На заседанието днес са взети мерки за незабавно информиране на населението от село Радювене, откъдето са опасните количества мляко. Събранието ще се проведе още тази вечер, за да се обясни на хората за опасността при консумиране на заразените продукти. Тъй като никакви количества от тях не са попаднали в магазинната мрежа, опасност за масовия потребител няма, но хората от Радювене е възможно да са ги употребявали. Освен това всичките количества мляко и сирене, които се произвеждат от стопаните, са и ще продължат да бъдат под строго наблюдение и засилен контрол.

Последните изследвани проби от фермери, пристигнали днес, са с отрицателни резултати, но има изследвани три проби от домашно произведено сирене на произволен принцип, където са констатирани количества токсин, затова и предприемаме мерки по ограничаване пашата на животните и изхранването им с произволно събрана царевица, както и ограничаване на консумацията от домашни производители, увери д-р Йотов областния управител.

 

Същевременно от БАБХ съобщиха, че при рутинно изследване на мляко за наличие на афлатоксин, са констатирани наднормени количества във ферма, находяща се на територията на село Радювене, община Ловеч. При проверка става ясно, че суровината се доставя в млекопреработвателно предприятие, където инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Ловеч, възбраняват цялото количество сирене, произведено от суровина от същата ферма. След излизане на положителни проби за завишено количество на афлатоксин, цялото налично количество сирене е унищожено на екарисаж. Няма количества заразено сирене в търговската мрежа, тъй като то е било в период на „зреене“ и никакви количества не са напускали предприятието.

От утре,  18 октомври, е създадена организация, всички количества млечни продукти, произведени за домашна употреба в района на село Радювене да бъдат предадени на компетентния орган за да бъдат унищожени. Най-вероятния причинител за наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша. Най-често афлатоксините се срещат в храни и фуражи в следствие на гъбично замърсяване от плесени, главно Aspergillus flavus и A. parasiticus в топли и влажни условия.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.