Минералната вода тръгна, съобщиха от Летница

Минералната вода тръгна, съобщи днес кметът на Летница д-р Красимир Джонев специално за НГ. Басейн с минерална вода ще има напролет, уточни той. Водата идва от село Крушуна. Инвестицията е със собствени средства на общината.

Минералната вода в Крушуна е открита преди години при сондажи от някогашната държавна фирма „Нефт и газ“. На 1800 метра е открита минерална вода с температура 60 градуса и дебит 15 литра в секунда. 12 % е минерализацията на водата, като минералите са сулфити, сулфати и флуориди.

Басейн ще има в село Крушуна и в Летница, както съобщихме по-рано. Първият басейн ще е с размерите на малък олимпийски – 25/12,5 метра. Той ще бъде разположен върху 6,5 дка общинска територия в подножието на Крушунските водопади и Деветашкото плато. „Разчитаме, че по този начин ще привлечем вниманието на туристите, които няма да претранзитират през територията на общината, а ще останат да нощуват тук и да имат възможност да посетят повече наши забележителности“, съобщи по-рано кметът на Летница. Общо предвидените средства за изваждането на минералната вода и за басейна в Крушуна са малко повече от 200 хил. лв. Първоначалните намерения на кметския екип били всичко това плюс свързване на минералната вода в двете населени места с голяма тръба да бъде направено с евросредства – около 6 млн. лв. Кметът Красимир Джонев си дал сметка, че реализирането на подобен голям проект отнема около четири години. Довеждащата водата тръба щяла да отнеме повече време, отколкото двата проекта поотделно – заради преминаването й през река Осъм е необходимо съгласуване с Басейнова дирекция, за минаването й под или върху третокласни пътища – с Агенция „Пътна инфраструктура“, и т.н. По този начин тръбата била „изхвърлена“ от проекта.

 

„За да скъся времето и за да дам по-бърза възможност за развитие на Крушуна, решихме да финансиране със собствени средства и да го реализираме за един сезон, вместо да чакаме дългото време. А всичко останало „голямо“ да си върви по 321 мярка с всичките тежести, които съпътстват европейското финансиране“, мотивира се кметът на Летница.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.