Обсъждат изграждането на италианска фабрика за моцарела с в Ловеч

Изграждането на фабрика за моцарела в Ловеч обсъдиха днес на среща с кмета Минчо Казанджиев представители на италианския бизнес и кметовете на общини от Сицилия. Те ще се срещнат утре със собственици на мандри в общината, ще разгледат и сградите на някогашния най-голям производител на сухо мляко на Балканите – „Сердика”. Италианците проявиха интерес още към велосипедното производство на „Балкан” и към производството на гъши дроб в Йоглав. Те останаха силно впечатлени от ниската ставка на данък печалба у нас, в Италия, обявиха, държавата прибира половината от спечеленото. Основните въпроси, които поставиха, бяха именно в посока може ли да се инвестира в Ловеч и колко време отнемат всички разрешителни режими.

Много е важно да се открият общи стратегии и позиции и да се направи анализ на възможностите тук – да се инвестира в нещо, популярно и успешно в Сицилия, казаха представителите на италианския бизнес. Те обявиха, че търсят държава, в която данъчната система да не е така комплицирана, както у тях, и да има и печалба. Гостите предложиха още създаването на съвместен интернет портал, който да е първата крачка към осъществяване на инвестиционните намерения. През него предприемачите да комуникират директно. Обсъдени бяха още възможностите за свързване на Стопанската камара у нас с Търговската камара в Рим.

Италианците споделиха, че при тях, особено на остров Сицилия е силно развит туризмът, и че регионът им е водещ в страната по изграждане на туристическата инфраструктура. В ненатоварения сезон у нас летуват финландски възрастни граждани, защо да не го приложим това и за българи, предложиха те.

Италианските гости са в Ловеч за участие утре в международна конференция по проект на РСО „Централна Стара Планина”, председател на управителния съвет на която е кметът Казанджиев.

До7 октомври общината е домакин на първата от серията международни конференции по проект „Мрежа за способностите и уменията на европейската жена” (ASEW II). Това е партньорски проект на РСО „Централна Стара планина“, който се финансира по Програма „Европа за гражданите”, Мярка 1.2 Мрежи от побратимени градове. В събитието ще вземат участие делегации от Монфорте Сан Джорджо от Италия (водещ партньор по проекта), Монфорте дел Сид от Испания и Монфорте Сюр Рисле от Франция, Dungada от Латвия, Monforte от Португалия, Unione dei Comuni Valle del Tirreno от Италия и Diputation de Alicante от Испания. Конференцията ще бъде открита на 4 октомври от кмета на Ловеч и председател на Управителния съвет на РСО „Централна Стара планина“ Минчо Казанджиев и кмета на италианската община Монфорте Сан Джорджио Нино Романцо. Работната сесия ще започне с представяне на проекта, мрежата от партньори и постигнатите до момента резултати. Тема на презентациите и дискусиите в първия ден ще бъде „Жените и образованието – Съвместяване на работата и семейството“. Ще се дискутират политиките на Европейската комисия и инструментите за подкрепа и сътрудничество във връзка с ролята на жените в социалната сфера и значението на образованието за семейството. Делегацията ще посети Архитектурният и исторически резерват „Вароша“ и ще присъства на спектакълът „Звук и светлина“ на Ловешката средновековна крепост Хисар. 

Втората работна сесия на 5 октомври ще се проведе в общините Троян и Луковит, където ще се дискутира темата „Жените, религиозна идентичност и междукултурния диалог». В Троян гостите ще посетят Националната изложба за художествени занаяти и изкуства. Ще участват и в традиционния есенен панаир на Луковит. Извън работната програма и дискусиите, в културната програма на делегацията е предвидено и посещение на Дома на хумора и сатирата, Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“ и Карнавала по никое време на 6 октомври в Габрово.

Конференцията ще завърши на 7 октомври с презентации и дискусии на темаГражданство и Европейска интеграция. Социално приобщаване на жените“. Ще бъдат начертани и стратегическите приоритети и теми на следващите конференции по проекта.

Проект „Мрежа за способностите и уменията на европейската жена” (ASEWII) продължава сътрудничеството на сдружението на старопланинските общини с общините Монфорте Сан Джорджо от Италия (водещ партньор), Монфорте дел Сид от Испания и Монфорте Сюр Рисле от Франция, с които през 2010 г. бе подписано Споразумение за побратимяване, благодарение на първия съвместен проект „Способности и умения на европейската жена (ASEWI). Проектът ASEWII надгражда постигнатото до момента чрез разширяване на партньорската мрежа и включването на нови общини и техните сдружения – Dungada от Латвия, Montfoort от Холандия, Monforte от Португалия, UnionedeiComuniValledelTirreno от Италия и DiputationdeAlicante от Испания. Събитията, които са предвидени по проекта ще предоставят възможност на участниците в тях да дискутират и обменят опит и добри практики по теми като равнопоставеност на половете, политики в подкрепа на жените, женско предприемачество, междукултурен диалог и активно европейско гражданство. Всяка една от срещите ще бъде и повод за диалог с представители на търговски и туристически фирми. 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.