Възпитаник на ловешка гимназия взе „Златен ключ” за община Добрич за най-организирана институция по ЗДОИ

Община Добрич бе отличена със „Златен ключ“ за институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани, съобщи Mediapool. Наградата бе връчена на кмета Детелина Николова по време на церемония на Програма Достъп до Информация  (ПДИ) в БТА – София. Интересен факт за ловчалии е, че Детелина Николова е възпитаник на местната Математическа гимназия, випуск 1974 г.

В петък ПДИ връчи годишните си награди за принос в областта на свободата на информация за десети път. Церемонията се състоя по случай международния „Ден на правото да знам“.

Службата по кадастъра във Варна пък получи  антинаградата „Златен катинар“ на за побоя, който бе нанесен върху Кънчо Бонев при опита му да получи данни след одобрено заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Вместо грамота, „Срамота“ в категорията получава Община Харманли, тъй като не отговорила на поиска информация.

В категория „Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация“ награда „Вързан ключ“ се присъжда на Община Пазарджик за упоритото и последователно нарушаване на ЗДОИ.

Журналистът Красен Николов от Mediapool получи „Златен ключ“  за най-добри журналистически материали, използвайки закона. В случая става дума за материалите, които разкриха странните решения на вицепрезидента Ангел Марин да помилва затворници, както и мащабите на охранителната дейност на МВР.

В същата категория почетни грамоти получиха Живко Константинов от „Нова ТВ“ и вестник „Отзвук“ – Смолян.

В категорията  за активни граждани „Златен ключ“ получи Николай Цветков от Варна за активното използване на ЗДОИ по въпроси от обществен интерес и упоритото отстояване на правото на достъп до информация. Почетна грамота получават Иван Атанасов от Харманли, Вилям Попов от София и Иван Дафинов от Кърджали. В категорията за неправителствена организация „Златен ключ“ се присъжда на Българския институт за правни инициативи за активната дейност по увеличаване на прозрачността в рамките на съдебната система.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.