Каква е прогнозата за времето за септември, октомври и зимата на 2012 /2013г.

Есента в Ловеч и цялата страна ще е приятна и по-топла, а следващите дни до края на септември все още ще стават за плаж. Зимата на 2012/2013 пък ще бъде по-мека зима от предходната, която бе люта, мразовита и  месеци наред скова хора и земя. Това предвиждат метеоролозитеу цинирани от в. Труд. В най-студения сезон все пак ще има сняг и по-ниски температури, отколкото предвиждат нормите.

Сега:

Тази седмица (17 – 23 септември) обаче мощен студен фронт ще тръгне от северозапад от Скандинавския полуостров, ще мине през Централна Европа и в четвъртък ще достигне България. Той ще донесе валежи в цялата страна, като захлаждането ще е най-осезателно в петък и събота.В петък максималните температури ще бъдат от 16 до 21-22 градуса, а минималните в събота сутринта ще са между 6 и 11 градуса.

Студеният фронт, който ще нахлуе от северозапад, ще понижи и температурата на морската вода. Така, ако утре тя е към 21-23 градуса, след отшумяването на фронта в началото на следващата седмица (когато ще става за плаж), на север от Варна температурата в морето ще е под 20 градуса – около 18°. А на юг – 20 градуса.

След 26 септември до края на месеца ще има и много топли дни, напомнящи за лятото. По тази причина времето за плаж ще се върне.

По принцип:

Синоптиците от НИМХ  отбелязват като факт, че през последните 15 години много по-често се отбелязват рекордни температури – и положителни, и отрицателни. А независимо че тенденцията е към засушаване, се увеличават интензивните валежи. Така все по-често ставаме и свидетели как за 1-2 дни се изсипват толкова обилни валежи, колкото е нормата за цял месец. Всичко това се дължи на глобалните промени в климата.

След топлия септември октомври започва с дъжд. Дъждът, който ще завали в края на септември, ще продължи и в началото на октомври.

Според прогнозата на НИМХ средните температурите през десетия месец от годината ще са с около 5° по-ниски, отколкото през септември (т.е. ще са в интервала 10°-12°). „Октомври ще е типичен, няколко дни след началото му ще започне повишение на градусите“, казаха още синоптиците. Циганско лято с по-високи от нормата температури обещават през ноември метеоролозите от НИМХ.  Ще е много хубав месец в сравнение с представите за него. Ако има някакви валежи, те ще са краткотрайни. Разбира се, и сняг може да падне, но това ще е еднократен акт, няма да засипе цялата държава.

Декември също се очертава да е топъл месец, а изненади не се очакват. Температурите ще са над нормата в Централна и Западна България, а валежите няма да излизат от границите на нормалното. Все още обаче е изключително рано да се каже дали на Коледа и Нова година ще има сняг.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.