Как кораб мина под Покрития мост или за хумора на германеца Ахим Пурвин

Настояваме Ловеч да има излаз на море, така се казва една от карикатурите на Ахим Пурвин, изложена на откритата във вторник вечер изложба в Ловешката художествена галерия. На рисунката виждаме как кораб минава по Осъм под повдигнатия високо Покрит мост.

Кой знае, може пък германският карикатурист да е доловил една тайна страст у ловчалии (нали е женен за ловчалийката Радка Димитрова) – да мечтаем безпочвено. Към тези мечти може да се добавят още идеи като тунел под Беклемето, възстановяване на самолетостроенето в Ловеч или митът за троянската сливова ракия като разбивач на всякакви прегради.

Но художникът затова е творец, за да преувеличава и да ни разкрива онова, което не смеем сами да видим и изкажем. Всъщност хуморът на известния карикатурист и журналист, който живее в Берлин, но често идва до Ловеч, е незлоблив и щадящ. Какъвто е и самият характер на твореца. Повечето карикатури на Пурвин са на общочовешки теми  като екологията, изневярата, слабостта към алкохола и хубавите жени. Много често в рисунките му присъстват гегове и развитие на действието във времето, заради което прибягва към покадров разказ на сюжета.

Ахим Пурвин обаче има един голям недостатък – все още се учи да говори  български език и явно никога няма да се научи. Най-добре знае фразите „Много хубаво” и „Отлична карта” (така назовава документа лична карта) Навярно затова произнесе дълго слово на български език с поставени ударения върху непознатите думи.

Не знам кой какво разбра от словото, но всички много се смяхме. А залата беше пълна с приятели и гости. И всички бяхме равни пред хумора на германеца, който няма начин да няма и малко славянски ген в потеклото си. Щото германците са хора без чувство за хумор, нали?

А изложбата бе открита от художника Александър Иванов.

Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.