Думи за Съединението и апатията на 6 септември в Ловеч – Цветан С. Тодоров

Днес отбелязваме 127-годишнина от обединение на Княжество България и Източна Румелия, а в Ловеч всичко е спокойно. Защото отдавна сме се обединили около апатията, че от нас нищо не зависи.

Ако Съединението през 1885 г. идва след бунтове в  Източна Румелия и военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I, то  днешната апатия дойде след 20-годишни несполучливи опити да се обединим около обща кауза. Привидно сме скупчени около каузата на ЕС, но все още голяма част от нас гледат скептично на общото европейско бъдеще.

Особено пенсионерите, които и тази сутрин бистреха политиката на висок глас в ловешко кафене. Спореха за Бербатов, Цецка Цачева, оплюха рекламите по телевизията, политиците и еврото, както и новината, че нямало места в крайморските хотели и всички ходели в Гърция за почивка. И дума не казаха за Съединението, това не ги вълнува. Един от компанията пък ми препоръча да прочета Ленин – сега бил най-актуален.

Аз Ленин няма да чета пак, чел съм го в университета. Но си мисля, каква пропаст има между поколението на моите родители, собственото ми преходно поколение и това на нашите деца. И се замислих – които са онеци думи, които ни обединяват. Малко са.

Може би са думи като родители, деца, родина, труд, мир…

Навярно заради такива думи са тръгнали и нашите предтечи с оръжие в Пловдив преди 127 години. С такива думи трябва да запълним пропастта между днешните поколения, защото апатията разяжда.

Но точно тези думи, най-важни в живота, са най-скучни за четене. Затова американците следват формулата „когато истината стане факт, публикувай легендата” („Човекът, който уби Либърти Валънс”).

А къде са нашите легенди днес?

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.