Откриха изложба от пленера „Дувари 2“ в Ловеч

Дуварите на историята са основна тема на изложба, открита в Ловеч във вторник вечерта. Зад такива дувари се е съзиждала нашата история, тук зад всеки камък личи талант, това е символ на растежа, на надграждането, на наследството, заяви при откриването на „Дувари 2” председателят на общинския съвет в Ловеч Корнелия Маринова. Изложбата е подредена в „Янковата къща” в кв. Вароша.

Експонирани са творби на участниците в Националния пленер по живопис, скулптура и фотография, който се провежда за втора поредна година.

В колекцията е подредено нашето светоусещане и пластичен език, каза председателят на дружеството на ловешките художници Валентин Узунов. Той представи колегите си, участници в пленера и изложбата.

Седем са авторите – скулпторите Христо Христов и Красимир Ангелов – Макраса, фотографът Велислав Николов и живописците Атанас Атанасов, Валентин Узунов, Еслица Попова, Николай Добрев и Станимир Видев. Те се представят с 10 живописни работи, три фотографии и две скулптури.

Мотивите в творбите на всички са типично ловешки: Ловеч – старият квартал – наследството. Особена силна е метафората в скулптурите.

Художниците получиха уверението на председателя на общинския съвет, че община Ловеч и занапред ще подкрепя инициативата на „Дувари” – и в прекия, и в метафоричния смисъл. Това потвърди и кметът Минчо Казанджиев, който също присъства на откриването на изложбата. Експозицията е част от проявите, посветени на 135-годишнината от Освобождението на Ловеч.

 

Даниела Коларова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.