С тържествено заседание общинският съвет отбеляза 135 години Освобождение и местно управление в Ловеч

С тържествено заседание на 22 август вечерта общинският съвет отбеляза 135 години Освобождение и местно управление в Ловеч. Гости бяха народните представители от Ловеч Анатолий Йорданов, Станка Шайлекова, Христофор Ачков, Димитър Горов и Кирил Гумнеров, областният управител Ваня Събчева, кметовете и председателите на общинските съвети в Априлци, Летница, Луковит, Севлиево, Тетевен, Троян и Угърчин, както и делегацията от руския град Лотошино, побратим на Ловеч, водена от първия заместник на главата на района Вера Вдовина.

За съветниците и гостите бе подготвена 35-минутна мултимедийна презентация в три части: първата, посветена на Освобождението на Ловеч, втората – на местното управление, и третата – на съвременния град.

„Щастлива и горда съм, че ние като наследници на онова героично време днес имаме честта да ознаменуваме с присъствие и участие 135-годишнината и да изразим отношение към двете паметни в историята на града ни събития” – обяви председателят на общинския съвет Корнелия Маринова.

„Не мога да изброя всичко, постигнато в Ловеч и общината за тези 135 години, не мога да откроя всичко, което ние, днешните управляващи, сме си поставили като цел, като намерение, като мечти, ако щете, за нашия град. Но искам да уверя нашите съграждани, че няма да пропуснем нито една възможност за осигуряване добруването на тях и техните деца. Защото сме убедени, че Ловеч има бъдеще!” – заяви в обръщението си кметът Минчо Казанджиев.

На 22 август 1877 г. Ловеч е окончателно освободен от поробителите. Герой на деня от победата на руснаците при Ловеч е ген. Скобелев. Година по-късно той пише в телеграма до градския съвет на Ловеч: „Дано пролятата на 22 август кръв послужи като залог за сигурното развитие на независимостта и силата на толкова скъпата за руското сърце България”.

„Да, послужило е всичко случило се на 22 август преди 135 години – обяви кметът Казанджиев на официалното честване на празника, – за да го бъде Ловеч, за да се развива и да е люлка и съдба на хиляди хора. Затова и днес ние отправяме своята най-искрена благодарност към освободителите на Ловеч и на България от тежкото петвековно робство. Днес ние славим паметта на всички знайни и незнайни руски, украински и финландски воини и български доброволци, загинали за свободата ни, и се прекланяме пред безсмъртния им подвиг.”

„Ние трябва да впрегнем всичките си сили и политическа воля, за да оставим на поколенията след нас това, което те искат, и, разбира се, да им завещаем да пазят и помнят саможерствата на освободителите, да пазят и помнят героите, да изричат имената им с почит и уважение” – призова Корнелия Маринова.

Тя припомни още, че преди 135 години на 31 август в Ловеч е създадено местно управление. Градът е един от първите в страната, пристъпил към уреждане на градската власт и изграждане на български учреждения. „Днес, 135 години след онези паметни събития, Ловеч е различен, защото и България е различна – коментира Маринова. – Ние, днешните общински съветници, днешната кметска власт, имаме нелеката задача да съхраним направеното и да работим така че утрешните поколения, ако не да помнят имената ни, то да виждат и да се гордеят с постигнатото от нас. Защото това е и нашата клетва, смисълът на дните ни, прегърнатата кауза – Ловеч и неговото бъдеще.”

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.