Триметрови дървета се извисяват в бившето лятно кино в Ловеч

Триметрови дървета се извисяват в бившето лятно кино в Ловеч. Интересът към този забравен вече обект тръгна с инициативата на БНТ, която иска да възобнови старата традиция на летни кинотеатри. За жалост повече от 20 години лятното кино на ул. „Патриарх Евтимий” в центъра на града е затворено. Обектът се води към министерството на икономиката, към което в края на 90-те години преминаха всички окръжни кинефикации.  Бившата ловешка кинефикация, която последно се водеше като „Ловеч филм” , имаше за директор Стелия Михайлова, после сменина от поредица синдици. Някъде през 2002- 2004 година стана продажбата на бившите кина „Георги Димитров” („Мизия”) и „Димитър Благоев” („Тракия”). Днес те са са в частни ръце, но не са действащи киносалони.

Малцина останаха онези ловчалии, които могат да разкажат какво беше и как стана така, че днес в Ловеч няма киносалон. Сред тях са Димитър Петров, Донка Катева, Вили Кънчев и Иван Иванов  – бивши служители в „Кинефикация”.

Художникът  Николай Добрев обаче си спомня много добре, като като дете се е казвал по околните дървета, за да гледа кино без пари. Според ловчалии, на това място е имало лятно кино още в края на 50-те години. Модернизацията пък е станала в средата на 70-те години, твърди Бонка Катева, която дълги години ръководеше градските кина. Тогава в лятното кино се изграждат и канцелариите, където се настанява управлението. Всяка лятна вечер към 21 часа пък започваше прожекция на най-касовите тогава филми. Мнозина имат добри спомени за добре прекарано време на прожекциите под открито небе.

Днес бившето лятно кино изглежда затворено завинаги – няма ги седалките, сградата е занемарена, навсякъде растат бурени и дървета. Само белият екран е останал като бяло петно, като внезапна загуба на памет.

Цветан С. Тодоров

 

Забележка:

През 1980 г. у нас има 3453 кина. Всяко село има киносалон, а в град като Ловеч през лятото има четири екрана с лятното кино.

Градските кина в страната бяха 511, които бързо станаха или обект на приватизационни сделки, или на реституция.  Не случайно сегашната организирана прожекция от БНТ и Община Ловеч ще се проведе на 14 август на крепостта, където ще има подвижно кино.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.