Срещат с „Гершуин по балкански“ американски дипломат в ловешкото село Александрово

Песента “Summertime” /“Лятно време”/  в изпълнение на акордеон звуча за културния аташе към посолството на САЩ у нас Ричард Дамстра по време на посещението му в ловешкото село Александрово на 10 юли. Музикантът Нааби Али  изсвири известното парче на  Гершуин в съчетание с китка български хора и ръченици. Виртуозният акордеонист напомни, че авторът на най-популярното джазпарче   е евреин, но винаги се е гордял да го наричат „големия  американски композитор “.

Ричард Дамстра бе гост на Александрово по покана на ловешкото сдружение „Приятели на Америка“. Той бе посрещнат в селото от кмета Мариета Ангелова и председателя на Общинския съвет в Ловеч Корнелия Маринова.

 От тях научи, че селото е около 2000 жители, но мнозина търсят хляба си в чужбина. Работят мелница, пункт за изкупуване на билки и арендатори, които  обработват нивите, но зимата е труден период за всички.

В салона на местното читалище на перфектен български Ричард Дамстра  говори за влиянието на Декларацията  за независимост на Съединените щати за гражданските права и правата на малцинствата в страните от Европа.

По думите на американския дипломат едно от най-известните изречения на английски език  е, че всички хора са равни и имат неотменни права на живот, свобода и стремеж за щастие. Тези думи от Декларацията за независимостта не са просто лист хартия, а принцип, според който всяко човешко същество  по рождение има права и правителството трябва да уважава тези права, каза дипломатът. Според  Дамстра тези думи са и основа на американската гражданска религия. Възприемат се от американците като  идеал и върховна ценност. Дипломатът призна, че невинаги самите американци са на висотата на тези думи и в историята на страната има примери за това /като допускането на робството и войната срещу афроамериканците/. „Ние никога няма да сме съвършени, но винаги може да сме по-добри. Ценностите от Декларацията за независимостта са вдъхновение за хората от цял свят“, каза още културният аташе. Според Дамстра управление, което не успее да подкрепи хората и техните неизменни права, губи легитимност в очите на същите тези хора.

Хората от селото се поинтересуваха как американецът вижда нашата действителност и попитаха как да се справим с кризата и безработицата. Дипломатът разказа, че е работил в Казахстан и Украйна преди да дойде в България  през септември миналата година и че според него страната ни е по-развита, а  хората – по-отворени. Той посочи, че  са важни  чуждите инвестиции и американският посланик води политика на популяризиране на страната ни като добро място за инвестиции.

Секретарят на читалището Теменужка Маринова  разказа историята на читалището, което е градено преди 116 години с доброволен труд на хората от селото. Музикални поздрави към госта отправиха вокалните групи „Пламък“ и „Настроение“.

Американският гост разгледа центъра на селото, снима се пред паметника на загиналите във войните и с удоволствие разбра, че английският език е предпочитан  от младите хора в местното училище.

Културният  аташе на американското посолство у нас Ричард Дамстра стигна и до моста за Деветашката пещера, но не успя да посети уникалната природна забележителност поради забраната заради размножителния период на прилепите. Дипломатът обаче се зарече да дойде след 31 юли, когато пещерата е достъпна за туристи.

Текст и снимки Жанина Илиева

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.