Прощаване с ловешката писателка Дора Боевска (1942 – 2012)

В неделя в Хасково е  станало погребението на ловешката писателка Дора Боевска (70 г.), научи НГ. Тя е починала в битка с най-коварната болест на съвремието, но никой от нейните почитатели не разбра за тази драма. Днес сме изненадани от скръбната вест и същевременно сигурни, че Дора продължава своя път сред вечността, с която тя цял живот говореше на таен език. Мир на праха й!

Дора обичаше траките, виното и приятелите

\Един портрет, направен от разкази на приятели\

Траките са нейната  стихия. В разказите й оживяват картини от древни езически обичаи, образи на тракийски владетели, жреци и обикновени граждани. Те изповядват своите ценности, вяра и култура чрез нейното слово. Дора издава три книги, в които герой е този древен народ: „Жрицата на Дионис“ /1993/, Траките и аз“ /1999/ и „Храмът на грифоните“/Легенди и разкази от митологията на траките“ /2007/ . За последната книга Дора получи наградата „Ловешки меч за литература“.

Археологът д-р Георги Китов  пише в предговора на третата й книга: “Дора  е вникнала дълбоко в психологията на древните траки. Тя е усетила духа на живота им и се гмурка умело във всекидневието им.“ Това гмуркане на пръв поглед изглежда толкова лесно, но крие огромен труд, познаване на всички източници за траките, безсънни нощи на питане и търсене на отговор за онова далечно време. Авторката се е познавала с най-известните траколози проф. Александър Фол, проф. Велизар Велков. С  Георги Китов я свързва близко приятелство. Той й изпраща преснимани  записките си от археологически експедиции.Той е и човекът, който я поощрява да преведе легендите и разказите от  митологията на траките и на английски език заради изключително бързо нарастващия интерес към траките и тяхната култура в чужбина. Той предоставя и снимки на тракийски произведения на изкуството от открити под негово ръководство обекти като Александровската гробница, Старосел, Долината на тракийските царе…

„Беше се потопила по свой начин в живота на траките. Четеше непрекъснато. Разказите и не са случайно написани, всичко лежи на една научна основа“, разказва  художничката Магдалена Йотова.  Веднъж тя влиза в дома й, когато Дора пише разказ и попада в невероятна атмосфера, сякаш някаква мараня е обгърнала всичко. „Дора  беше потънала в тази обстановка  и пишеше. В такъв момент казва, че пътува във времето назад. Смяташе, че има  духовен контакт с траките“.

За тази необикновена атмосфера, която като че ли попива и в разказите й, разказва и Цанко Няголов: “Стилът й е особен. Струваше ми се, че изгражда по изкуствен начин изреченията и реших да преработя един от разказите й по литературните и езиковите правила. Загуби се атмосферата.“

Дора Боевска обичаше природата, умееше да контактува с нея. Обичаше родното село Ъглен и познаваше всяко негово кътче, което пази история. Четеше  следите на древните хора тук, на траки и римляни. Усеща, че е свързана духовно с предците.

Голям поклонник  е на красотата. Нейните герои са все красиви. Вещите, с които се заобикаля в дома си, също  – любима й е колекцията  от красиви керамични и медни съдове.

Да пием за приятелството! – обичаше да казва Дора Боевска на чаша червено вино с приятели. Обикновено тя  избираше приятелите си, а не те нея.  А за останалите извън кръга тя изглеждаше недостъпна.

Месеци преди да си тръгне от този свят, на кафе в любимата „Вароша“, Дора изповядва пред поетесата Алина Стоянова: „Времето ми е ограничено“.  Това не е предчувствие само за личната съдба. Това е предчувствие за всички хора. Никога няма да достигне времето. Не достигна и на Дора да издаде четвъртата си книга, която е почти готова, с нови разкази, отново за траките.

Жанина Илиева

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.