Близо триста търсачи с металдетектинг на Четвъртия национален събор в Рибарица

Легендите за иманяри мирно съжителстваха с последните новости при металдетектинга  цели три дни и нощи в Рибарица. Най-разсмиващата случка е за някакъв гол мъж с апарат, който обикалял по тетевенските баири и плашел гъбарите. Измислица, разбира се, но търсачите много я харесват, защото е метафора на тяхното битие. А ако искат да кажат, че някой колега има проблеми с вътрешнитеи гласове, казват: „ Остави го, в главата му се удрят две гърнета!”.

Близо триста търсачи с металдетектинг от цялата страна се стекоха на Четвъртия национален събор в курорта Рибарица (8-10 юли). Сред успехите тази година е, че нашата федерация бе подписаното споразумение  с английския национален съвет по металдетектинт, посочи при откриването председателят Илия Илиев. Както сме писали, седалището на Българска национална федерация по металдетектинг (БНФМ)  е в Ловеч. 

Още като ученик съм печелил първа награда в кръжока в Ловеч за най-добър търсач с детектор, похвали се пък младият зам.- кмет на Тетевен Десислав Цветанов, който присъства на откриването.

За доброто настроение се грижеше фолклорната формация „Алтън Тетевен”  и малките певци от село Глогово, спечелили наскоро първа награда в Болоня, Италия.

Любителите на интересното хоби се включиха в множество състезания за откриване на скрити предмети. В програмата имаше презентации и тестове на всевъзможни металдетектори. Най-старите апарати датираха от 70-те години на миналия век, но имаше и последната дума на технологията.  Американското семейство Смит, което от години живее в Пловдив, бяха впечатлени от интереса на българите към хобито. В многобройните томболи и награди пък се нареди и ловчалията Васил Конов от печатница „Дъга”. Най-малкият търсач пък бе Денислав (5 г.) от град Монтана, който отдавна си има свой апарат.

Вечерите бяха изпълнени с много изненади като състезания по танци, томболи и дискотеки, за които се беше погрижила Мила Миронова. Най-ценното обаче бе приятелската атмосфера, която цареше на събора. Сред днешните любители има и стари иманяри, които са поели по законния път. Както е известно, членовете на федерацията се задължават да не влизат в обявените за паметници на културата терени у нас. От тази година  в БНФМ  не могат да членуват и хора с влезли в сила присъди. Над 50 нови кандидати бяха приети са по време на събора, съобщи Илия Илиев. Следвашият събор през 2013 година ще е в село Згориград, Врачанско, по покана на  Красимир  Ангелов, един от  най-раздаващите си участници. Организаторите благодарят специално на бай Марин Балтоня  (Маринчо Маринов  държи на това си име) за домакинството в базата на ХТМУ, както и за проявената грижа от страна на  полицията.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.