НАП предаде на НИМ три римски солници за близо 1 милион лева

Три солници във формата на статуетки, изработени от сребро с позлата, предостави НАП на Националния исторически музей (НИМ) през май. Съдовете са отнети в полза  на държавата и са оценени от експертите общо на 990 000 лв. Трите солници са датирани от втората половина на III в. и според археологическата експертиза са изключително редки паметници на римската скулптура и торевтика. До сега в научно обращение има само около 10 такива. В момента трите солници са изложени във Варна.

На НИМ е предоставена и статуя на жена, изработена от качествен дребнозърнест мрамор. Статуята представлява новооткрит, значим образец на изкуството от римските провинции на територията на съвременна България. Изцяло запазени статуи от този вид до момента в български музеи са само три. Поради изключителната си рядкост тя е оценена от археолозите на 300 000 лв.

От 2011 г. до края на месец май 2012 г. от НАП са изготвени 44 проекта на заповеди на министъра на финансите, с които на музеи от цялата страна са предоставени безвъзмездно 6 399 движими вещи, представляващи културни ценности. Те са отнети в полза на държавата като веществени доказателства или предмет на извършено престъпление с влезли в сила съдебни споразумения и присъди по наказателни дела, образувани за иманярство и пренасяне на културни ценности  през границите на страната.

Регионалният исторически музей в Хасково е получил мраморна глава на мъж, принадлежаща към бюст или скулптура, която представлява оригинален паметник на античната скулптура от периода на римското владичество II – IV век. Цената й според експертите е около 8 000 лв.

С особена голяма историческа, художествена и експозиционна стойност се отличава и предадената на регионалния музей в Русе мраморна глава от бюст или статуя на мъж, която е отлично запазено, римско копие на върховния старогръцки бог Зевс, намерена в района на античния град Никополис ад Иструм.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.