Обвиниха Гриша Ганчев като ръководител на престъпна група срещу данъчната система и за закана за убийство

Гриша Ганчев има рекордна мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 500 000 лева, съобщи специализираната прокуратура. Тя повдигна две обвинения на шефа на футболния клуб „Литекс“ и благодетеля на Ловеч. Едното е за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система. Второто е за закана за убийство към данъчния шеф Красимир Стефанов. Според доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, за която на 11 май 2012 г. бяха привлечени като участници общо шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев.

Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. За това той е използвал трето лице.

На Ганчев е наложена забрана да напуска страната. Това е най-голямата парична гаранция, налагана до момента в България. Досегашният рекорд се държеше от бизнесмена Христо Ковачки, на когото първоначално бе взета гаранция от 300 000 лева по делото за неплатени данъци. Телефонът на Гриша Ганчев е изключен и бизнесменът не е открит за коментар.

Кметът на Ловеч в понеделник съобщи, че е говорил с Гриша Ганчев по повод новината,че бизнесменът подарява безвъзмездно стадиона на общината. Независимо, че тези неща се случват в най-неподходящото време от годината – средата, когато бюджетът е уточнен, ние с г-н Гриша Ганчев няма да допуснем стадионът да остане безстопанствен, отговори кметът на журналистически въпрос за неясното бъдеще на Градския стадион.

„Разговорът ни бе за предоставяне на стадиона на общината. Но как точно ще стане това, ще се решава допълнително. Това се случва в най-неподходящото време от годината, когато бюджетът е уточнен, но ние няма да допуснем стадиона да остане безстопанствен. Гарантирам за това. Ще търсим решения стадионът да продължи да изпълнява своите функционални дейности, така, както са заложен”,  коментира Казанджиев.

Преди две седмици от специализираната прокуратура твърдяха, че срещу Ганчев няма да бъдат повдигани обвинения. Тогава по „захарната афера“ бяха задържани шестима души, които за два месеца чрез укриване на доходи са нанесли щети на държавния бюджет за 200 000 лева. Като извършители бяха обвинени трима изпълнителни директори на фирмата „Литекс комерс“, посочена от прокуратурата като основен производител на захар у нас – Данаил Ганчев, Милко Димитров и Камелия Мирчева.

Тогава като ръководител на групата беше посочен Милко Талев. Неговата задача е била да координира доставките от заводите за захар и транспортните средства. Талев избирал фирми, които били съгласни да превозват захарта, без тя да се фактурира. При 10-12 доставки за месец, едва една-две се фактурирали, каза Пламен Марков.

Към момента на задържането бяха изчислени данъчните задължения само за периода от февруари до март. Проверката за април тогава не беше приключила и сумата, изчислена като щета, можела  да се увеличи, посочиха в началото на май от прокуратурата.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.