Празничното дефиле в Ловеч се водеше от Общинския духов оркестър

Празничното  дефиле днес в Ловеч се водеше от Общинския духов оркестър. Стотици представители на духовността отпразнуваха 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.След парада на училищните знамена на площад “Екзарх Йосиф I” поздрав към всички творци отправи кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

“Ние, българите, имаме самочувствие, защото нашата малка по територия и население, но голяма по дух, помъдряла от вековете, страна е защитила правото на всеки народ да слави Бога на своя език, да има писменост и книжнина” – каза Казанджиев. И продължи: “Днешният 24 май е един от най-обичаните празници. Защото той е празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата, но и защото не е свързан с битки, страдание и кръвопролития. Защото днес честваме победата на духовността над материалното. Победа, постигната с перо, а не с оръжие. Изписана с мастило, а не с кръв.” Кметът честити празника на всички, които с думи, с щрихи, с мелодия или танц описват историята на живота ни по страниците на вечността. Той предаде и специалните поздравления на председателя на общинския съвет Корнелия Маринова.

В празничното шествие се включиха представители на 15 училища от Ловеч, учители от ОДК, от Ученическо общежитие и Ресурсен център, на читалищата в общината, на Драматичния театър, на детските градини, ветерани на културните институции.

Празникът в Ловеч продължи на площад “Тодор Кирков” в кв. Вароша. На сцената излязоха танцови и вокални колективи при Общински детски комплекс – Севлиево.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.