Писателят Петър Доков за истината за Левски и отец Кръстю

Истината за Левски и отец Кръстю излиза на светло, а на Иван Вазов му е трябвало „тъмен” герой, за да може на неговия фон образът на Левски да е по-величав, каза писателят Петър Доков по повод клеветата, че ловешкият отец е предал Апостола.

Разговорът стана по повод представянето на книгата  „Думи на кръст”, в която е включено есето „Ода за клеветата”. Но защо е трябвало да се подложи жив човек на такива клевети, както е станало с ловешкия свешеник, не ми е ясно, каза още писателят. Той посочи за пример САЩ, където нямат низвергнати герои, въпреки че имат доста срамни моменти в историята си.

Отец Кръстю не може да бъде официално реабилитиран, защото не е съден, а просто има фалшиви обвинения, за което са допринесли писатели като Иван Вазов, Любен Каравелов и Захари Стоянов, допълни гостът. Той съобщи, че истината в последно време се чува все по-ясно. Например в две варненски училища по инициатива на учителите на учениците вече се казва, че има и други факти около залавянето на Левски, съобщи Доков, който живее във Варна.

Книгата „Думи на кръст“ беше представена в КДК в четвъртък от журналиста Цветан Тодоров и и секретаря на клуба Жанина Илиева.  Почти всички присъстващи на обсъждането взеха активно отношение по повдигнатите въпроси.(НГ)

 

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.