11 май: Патриарх Максим и Христо Кънчев с почетните знаци на Ловеч, Диана Йоргова отказа

Диана Йоргова (вдясно) отказа почетните знациНа празника на Ловеч патриарх Максим и Христо Кънчев получиха почетните знаци на града, Диана Йоргова  отказа, но благодари. Така Ловеч отбеляза поредните почетни граждани. В същото време друг почетен гражданин от 2006 г. Гриша Ганчев – бе на разпит в ГДБОП (виж отделно).

Ловеч празнува тържествено 11 май – денят на светите първоучители Кирил и Методий, защото винаги е бил люлка на българщината. Това каза в тържественото си слово кметът Минчо Казанджиев. Той увери своите съграждани, че управляващите не спират да работят в името на благоденствието на града и общината.

Въпреки очакваните височайши гости,  не пристигнаха  министрите Цветан Цветанов и Свилен Нейков.

Тук обаче бе президентът на България (2002-2012) Георги Първанов. Идвам вече 10 години в Ловеч, защото това е прекрасен град, с прекрасни хора, обяви  той. И посочи община Ловеч като една от най-успешните в България.

Ловеч да върви напред и нагоре  – с този призив се обърна към колегите и съгражданите си и председателят на общинския съвет Корнелия Маринова на тържествената сесия, провела се по-рано на Ловешката крепост. Тук също обаче имаше изненади. За почетните граждани на Ловеч бяха обявени патриарх Максим, Диана Йоргова и спасителят Христо Кънчев.

Максим отсъстваше по разбираеми причини.

Изненадата дойде от олимпийската вицешампионка по лека атлетика Диана Йоргова. „Мило е, че спортните ми резултати не са забравени и искрено благодаря на Ловеч за тази висока чест – каза тя. – Но не мога да я приема. Идвам при вас с благодарност и молба да приемете решението ми с разбиране и без огорчение. Много отдавна нямам никакъв принос към Ловеч, от почти половин век не живея тук и от 39 години съм се разделила с големия спорт“.

Йоргова изрази както увереността си, че Ловеч има други по-достойни граждани, така и задоволството си, че ръководителите на общината са обърнати към спорта.

На практика Йоргова и патриархът са първите почетни, които не взеха почетните знаци на Ловеч. Както сме писали, по-рано съветниците на СДС в Ловеч се обявиха против награждаването на Максим заради неясноти в миналото му и съзнателна игра с властта по време на комунизма.

Най-достойният българин на 2011 г. Христо Кънчев благоради сърдечно за оказана чест. 

След края на тържествената сесия литийно шествие тръгна от крепостта към центъра на града за официалното откриване на празника.

Гости на Ловеч за 11 май бяха делегация от побратимения албански град Берат, водена от кмета Фадил Насуфи, посланикът на Полша, руският консул, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, народни представители, областният управител Ваня Събчева, кметове на съседни общини. Депутатът Димитър Горов също бе забелязан на празника, но сред публиката.

 По-късно председателят на НС Цецка Цачева се включи в Празника на Ловеч, като връчи наградите за инвеститор и бизнесмен на година.  И двете награди отидоха  при „Месокомбинат – Ловеч” АД  и бяха връчени на изпълнителния директор Румен Андреев.

Цачева пожела подобни успехи на повече ловешки фирми и увери, че държавата прави всичко възможно за създаване на по-добри условия за инвестиране и работа.

Андреев  приема наградата като признание за Ловеч. Техните продукти вече се продават в чужбина и на тях пише „Произведено в Ловеч, България”.

За мен е особено удоволствие да връча наградата на една утвърдена вече фирма, създала нови работни места за ловчалии, изградила престижна търговска марка, предпочитана от клиентите в цялата страна и в чужбина,  каза кметът Минчо Казанджиев.

Наградите се присъждат от общината за постижения в икономиката на общината и за инвестиции през2011 г. Връчването стана коктейл, даден от кмета в обновения ресторант „Стратеш”.

„Бизнесмен на годината” в категория „Средни предприятия” стана „Феникс Инверс” ООД. Наградата получи управителят Михаил Михайлов. В категория „Малки предприятия” награден е  „Еко – Ловеч” АД – Ловеч, астатуетката и грамотата взе изпълнителният директор Антоанела Дончева.

Общо приходите за2011 г. на „Месокомбинат – Ловеч” АД са 104 694 000 лв., реализираните инвестиции – 5 739 000 лв., средносписъчният брой работни места – 645, 100 000 лв. е данъчният принос към общината. Дружеството е образувано през1991 г., през1997 г. е приватизирано и се включва в структурата на „Бони Холдинг”.  През2007 г. производствените помещения са новопостроени и изцяло преоборудвани в съответствие с изискванията за производство на месни продукти.

73 852 000 лв. са приходите на „Феникс Инверс” ООД за2011 г., реализираните инвестиции са за 1 549 000 лв., средносписъчният състав на заети – 158, новите работни места – 19, данъчният принос към общината е 39 216 лв.

„Еко – Ловеч” АД е регистрирано през март миналата година и основната му дейност е въз основа на проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на оператор на депото.  Приходите от дейността на дружеството за2011 г. са в размер на 1 055 395 лв., реализирани са инвестиции за 66 992 лв., средносписъчният брой заети е 16, открити са 28 нови работни места.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.