Акция срещу офиси на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев.Задържани са Данаил Ганчев, Милко Талев, Ивайло Талев и Тодор Симеонов (обновена)

Полицейска акция срещу софийските офиси на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев имаше днес, съобщиха медиите. Задържани за разпит са шест човека, между които и синът на Гриша Ганчев – Данаил.
Екипи на ГДБОП и данъчната полиция проверяват над софийски 20 фирми на Ганчев, свързани с производство на захар и източване на ДДС.
Проверка на НГ в Ловеч показа, че в четвъртък в ловешките офиси всичко е спокойно.
По-рано сутринта в парламента Симеон Дянков обяви, че голям бизнесмен точи по 200 млн. лв. ДДС от хазната.
Следобед вече стана ясно, че става дума за почетния гражданин на Ловеч Гриша Ганчев.
Говори се и за внасяне на захар с тежки метали от Чернобил, но това не се е реализирало.
Ако някой министър каже, че съм виновен, е едно. Важно е съдът да каже, че съм виновен, каза Ганчев пред БНТ. Заведена е преписка в прокуратурата и трябваше да се изземат документи, за да се направи проверка, коментира още собственикът на „Литекс“. Според него това е една нормална проверка. Той допълни, че е съдействал за проверката на нерегламентирания бизнес и няколко пъти е алармирал в Министерството на финансите и НАП. Защото ние сме потърпевши заради сивата икономика, каза още Ганчев. ДДС в захарния сектор у нас се точи от пловдивски, карнобатски и софийски фирми, аз не се притеснявам от проверката на НАП, заяви бизнесменът.
Най-интересно е, че утре, на Празника на Ловеч 11 май, видни държгавници, между които се очаква и Цветан Цветанов, ще правят първа копка на пътя към завода на Гриша Ганчев в ловешкото село Баховица. Присъствието или отсъствието на Ганчев на събитието ще бъде показателно за сериозността на акцията, коментират в Ловеч.

Как ставала измамата

 Според събраните до този момент сведения между доставчика и търговеца са издавани фактури само за някои доставки (на всеки 10-12 камиона се осчетоводяват 1-2), като остатъкът от внесените средства се носи в офиса на акционерно дружество в София.

За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. „липсващи търговци“, добавят от МВР.

В хода на разследването е установено, че в края на март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките – целите количества захар от доставчика директно се разтоварвали в базата на търговската фирма. От края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв. , от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар, според съобщението на МВР.

Установено е и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил, Украйна, където се намира бившата атомна централа. Идеята е била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар те възнамерявали регулярен внос. В случай, че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове, уточняват още от МВР.

Съчинения по картинка, коментира това обвинение Гриша Ганчев.

По-късно стана известно, че е задържан и ловчалията Милко Талев, бизнесмен, известен и покрай любовните си афери с видни столични красавици.  

Според източници от МВР, Милко Талев е задържан заедно с братовчед си Ивайло Талев. Официално бизнесът на двамата е свързан с внос на алкохол, кафе и козметика. Един от продуктите, които доставя, е енергийна напитка със съдържание на канабис, която нашумя преди време.

Талев участва като собственик и във фирма „Либерекс”, където дели проценти дялово участие с „Литекс Комерс”. В края на миналата година акциите на Милко Талев във всички фирми са запорирани заради банков дълг от над 300 хиляди евро.

 Милко Талев е сред приятелите на Данаил Ганчев, близък е и с баща му Гриша Ганчев. Бизнесменът също е от Ловеч, участва и в две фондации – „Милосърдие” и „Красив Ловеч”.

Сред арестуваните е още и Тодор Симеонов, доверено лица в империята на „Литекс”.

Данаил Ганчев официално няма никаква собственост във фирмите на баща си. В повечето от тях той е назначен като управител. Младежът завърши университет в Лондон и след завръщането си в България пое ръководна роля в дружествата. За разлика от други наследници на известни бизнесмени, той не се изявява като плейбой, не обича да изпъква и в т. нар. вип-среди. Хоби са му скъпите коли и футбола.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.