Стартира порталът на ПДИ за прозрачност на властта

Представяне на порталаНеотдавна стартира портал на публичните регистри в страната, направен от екип на Програма достъп до информация (ПДИ). Всеки гражданин, който търси специфична информация за администрацията, може вече да я намери на следния адрес в интернет (http://www.publicregisters.info/).

Дори само от тези регистри, които са безплатни и достъпни онлайн, човек може да научи доста интересни неща. Например колко и кои са адвокатите във вашия град, кои са оторизираните изкупвачи на мляко, колко са чуждите филмови продукции, снимали през годината у нас, както и много други данни. Някои регистри, като имотните и кадастъра, са платени и се ползват след регистрация.

Проектът на ПДИ стана факт след мащабно проучване на публичните регистри у нас през периода юни 2011 – март 2012 г.  Данните сочат, че общият брой на публичните регистри у нас са 3945, които се поддържат от централните и местните органи на власт. От тях 516  са достъпни в интернет по закон. Общо 3927 регистри са достъпни безплатно.

На базата на тези данни стана възможно и съставянето на първия „Рейтинг на активната прозрачност”. Той оценява интернет страниците на административните структури на изпълнителната власт според Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове. За два месеца са оценени 474 страници на 487 административни структури, като прозрачността се оценява с точки.

Така порталът се утвърждава като важен инструмент за постигане на прозрачноста и отчетност на държавната администрация. Достъпът до него е голямо улеснение за всички журналисти, които търсят определена информация.

Неслучайно ПДИ предприема мащабно обучение на журналистите, които работят с публичните регистри. Вече са проведени срещите във  Враца, Кюстендил и Пловдив, на които присъстват и колеги от околните градове. Ловешките журналисти ще участват в срещата във Велико Търново, предвидена за 29 юни.

Проучването на ПДИ показва, че в значителна част от регистрите съществува важна публична информация, която е достъпна, но в много случаи това не е известно на представителите на медиите или на гражданите. Порталът на публичните регистри може да бъде посетен и чрез страницата на ПДИ в интернет (http://www.aip-bg.org/).

Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.