Ловешкият окръжен съд оправда журналиста Генадий Маринов по т. нар. „овчарско дело

Ловешкият окръжен съд оправда журналиста Генадий Маринов по т. нар. „овчарско дело”, става ясно от решение на съдийски състав начело с Йовка Казанджиев.  На практика съдът потвърди присъда № 38 от 11 август 2011 г. по наказателно частен характер дело 438/2011 г. на Троянски районен съд, който също посочи журналиста като невиновен.

Делото за мерцедеса с регистрация ОВ4444АР нашумя, след като статия прочете номера  като „овчар”, а собственикът Дочко Дочев се обиди. Ищецът остана недоволен от решението на Троянския съд и обжалва на втора инстанция в Ловеч. Журналистът Генадий Маринов, който е и наш сътрудник, беше защитавн от известния адвокат на Програма достъп до информация Александър Кашъмов. Собственикът на „овчарския” мерцедес искаше от троянския журналист чрез граждански иск 10 000 лв. за нанесени неимуществени щети. Самото дело е за клевета по чл. 148, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 147, ал. 1 от НК.    

 Подсъдимият Маринов и защитника му адвокад Кашъмов посочиха, ,че никой и никъде не е наричал тъжителя „овчар„, като се позовава на обстоятелството, че въпросната сника е публикувана в известен интернет сайт две години преди публикацията във вестник „ Троян 21„. Те са се позовали на правото на пресата да отразява нещата от живота,  а  регистрационният номер на тъжителя действително може да се разчете по този начин.

От решението на ловешкия съд научаваме  нещо интересно. Не е ясно как тъжителят се е почувствал засегнат от съдържанието на статия, обсъждаща регистрационния номер на чужд автомобил, констатират съдиите.  Защото от свидетелството за регистрация на автомобила се вижда, че никъде не фигурира името на тъжителя Дочко Дочев, а на фирмата му.

Съдът специално отбелязва, че тонът на статията не е злонамерен и подигравателен, а шеговит. Освен това е видно от писменните доказателства и експертни становища на  лингвисти,че българският звук „Ч” се изписва с цифрата 4, точно както звука „ Ш” се предава с цифрата 6. Следва да се приеме, че елемент от състава на това престъпление се явява „неистинността“ на разгласеното позорно обстоятелство, без наличието на който не е налице престъплението клевета. Ето защо, ако разгласеното позорно обстоятелство е истина, то извършеното деяние ще бъде несъставомерно по този текст и деецът не следва да бъде наказа. Решението е окончатело. То обаче е подписано с особено мнение от член-съдия Иван Иванов. Той счита, че първоинстанционният  съд е допуснал съществено процесуално нарушение, състоящо се в противоречие между диспозитив и мотиви на присъдата, тъй като се изключва възможността каква е била действителната воля на решаващия орган, в случая на РС – Троян.

„Овчарското”  дело на практика продължи осем дълги месеци, през които журналистът Генадий Маринов трябваше да работи, тревожейки се за изхода. 

„Това е дело на смръщената сериозност срещу смеха и тази битка се води от векове. Смехът е пречил на тираните и хората, които не могат да видят смешното, свободното, волното. Освен това всяко дело на бизнесмен срещу вестник е знаково за България. Някои бизнесмени смятат себе си за по-важни, защото имат повече пари и възможности и се опитват  да затворят устата на свободната преса”, счита адвокат Александър Кашъмов. (НГ)

One thought on “Ловешкият окръжен съд оправда журналиста Генадий Маринов по т. нар. „овчарско дело

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.