Ловчанският митрополит Гавриил няма досие в ДС, сочи проверка на комисията по досиета

 

11 от 15 в Светия синод са агенти

От членовете на Светия синод само Ловчанският митрополит Гавриил, Доростолският митрополит Амвросий и Пловдивският митрополит Николай нямат досието. Това става ясно от документа на комисията по досиетата, която обяви във вторник имената на 11 митрополити, работили за бившата Държавна сигурност. Липсата на митрополит Гавриил го поставя в много изгодна позиция спрямо други членове на синода, считат ловешки наблюдатели.

Сред обявените не присъства и патриарх Максим, който е избран начело на Българската православна църква след решение на Политбюро на ЦК на БКП. Преди това Максим бе Ловчански митрополит до 1961 г.

Това се обяснява с факта, че над едно ниво нагоре в йерархията на държавата бе забранено да се вербуват агенти. Проверката на ръководителите и членовете на управителните органи на Българската православна църква продължава. Комисията по досиетата установи принадлежност към бившите служби и на двамата ръководители на мюсюлманското вероизповедание у нас, които в продължение на години водиха съдебни битки един срещу и си разменяха обвинения – Мустафа Алиш Хаджи и Недим Генджев. Старозагорският митрополит Галактион – Галактион Табаков е бил агент на МВР – Враца – ДС и Шесто управление на ДС с псевдоним Мишо. Неговото име вече е излизало при проверката на народните представители. Видинският митрополит Дометиан – Димитър Топузлиев е бил агент на Шесто управление на ДС с псевдоним Добрев. Вербуван е през 1972 година и няма данни кога е снет от действащ оперативен отчет. Плевенският митрополит Игнатий – Иван Димов e бил агент и секретен сътрудник към на МВР-Стара Загора-ДС; Първо главно управление и Шесто управление на Държавна сигурност с псевдоними Пенев и Германски. Сливенският митрополит Йоаникий – Йоаникий Георгиев Неделчев е бил агент с псевдоним Кирилиевич към МВР Сливен – ДС и Шесто управление на ДС.

Великотърновският митрополит Григорий – Йорго Иванов Стефанов е бил агент Ваньо към МВР-В. Търново-ДС, МВР-Ст. Загора-ДС и Шесто управление на ДС. Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф – Йосиф Благоев Босаков е бил агент и секретен сътрудник към Първо главно управление и Шесто управление на ДС. Той е работил за ДС под псевдонимите Николов и Зографов. Врачанският митрополит Калиник – Калиник Райчев Александров е бил агент към МВР-Русе-ДС, МВР-Сливен-ДС и Шесто управление на ДС с псевдоними Рилски и Велко. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил – Кирил Петров Ковачев е бил секретен сътрудник и агент към Първо главно управление и Шесто главно управление на ДС с псевдоними Ковачев и Владислав.

Неврокопският митрополит Натанаил – Натанаил Иванов Калайджиев е бил секретен сътрудник на Първо Главно управление на ДС с псевдоним Благоев. Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон – Симеон Димитров Костадинов е бил агент и секретен сътрудник към Първо главно управление и Второ управление на ДС с псевдоними Христов и Торис, както и щатен служител на Държавна сигурност. Русенският митрополит Неофит – Симеон Николов Димитров е бил агент на Шесто управление на ДС с псевдоним Неофит.

Проверката на комисията установи принадлежност към бившите служби и на Мустафа Алиш Хаджи и Недим Генджев. Недим Генджев е бил щатен и нещатен служител на Държавна сигурност. Мустафа Алиш Хаджи е бил агент с псевдоним Андрей, вербуван през ноември 1989 година. Комисията установи принадлежност към службите на още петима души от Висшия мюсюлмански съвет – Искрен Добруджалиев, Насуф Насуф, Осман Исмаилов, Ридван Кадьов, Шефкет Хаджи. При проверката в католическата църква у нас е установена принадлежност само на един човек – Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивска епархия от 31 юли 1988 година. Той е бил агент с псевдонима Петър, вербуван през 1987 година.

Един коментар към “Ловчанският митрополит Гавриил няма досие в ДС, сочи проверка на комисията по досиета

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.