Радослав Валериев извади богоявленския кръст от Осъм в Ловеч

Радослав за трети път с кръста

Ловчалията Радослав Валериев (20 г.), бивш възпитаник на Механото и настоящ студент в Нов български университет, извади богоявленския кръст от водите на Осъм в Ловеч. Младият мъж е хващал кръста и в град Троян. Пред НГ той заяви, че за трети път има шанса да извади реликвата от студената вода.

Въпреки дъждовното време хиляди се стекоха от двете страни на реката, за да наблюдават традиционното тържество на Йордановден. Десет млади мъже скочиха в ледените води на Осъм, сред тях и Веселин Бошнаков, ветеран във ваденото на кръстта с девет постижения.

Десетки се втурнаха към спасения от водата кръст, за да го целунат за здраве. Други пък тичаха след свещениците, за да ги поръсят със светена вода.

По-рано със света литургия в катедралния храм „Св. Троица“, отслужена от  Ловчанския митрополит Гавриил,  започна един от най-големите християнски празници Богоявление. Владиката освети и бойните знамена, след което поведе литийно шествие до пешеходния мост над река Осъм.

Хиляди хора по двата бряга на реката и на самия мост чуха благословията на Ловчанския митрополит.  На площада се предлагаше и безплатен чай за по-зиморничавите граждани, осигурен от общината.

По традиция кметът на Ловеч Минчо Казанджиев покани смелчагата в кабинета си. Там кметът и митрополит Гавриил му връчиха обща парична награда от 200 лева за мъжеството. Радослав заяви, че средствата, които е получил, ще предостави като дарение на дом за деца, лишени от родителска грижа.

Да бъдем заедно, да загърбим партийните си пристрастия и да работим в интерес на нашите съграждани, защото Ловеч и неговите жители очакват много от нас. Това послание отправи към всички Минчо Казанджиев в днешния празничен ден.

Богоявление, или Йордановден, е третият по значимост християнски празник в годината. По традиция в Ловеч той се чества всяка година с особена тържественост.

Днес в общината празнуват 357 мъже с името Йордан и 366 жени, наречени Йорданка.

На ритуала присъстваха и народният представител д-р Анатолий Йорданов, Областният управител Ваня Събчева, председателят на Общински съвет Корнелия Маринова, военни и служащи. Духовият оркестър огласяше площада с народни хора. (НГ)

 

 

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.