Почина големият поет с китара Пламен Ставрев

Пламен Ставрев

Късно снощи почина големият бургаски музикант, поет, певец и композитор Пламен Ставрев. Причина за неговата смърт е инфаркт, съобщиха приятели. Последната песен, която той изпя ден по-рано, е химнът на Бургас „Към теб се завръщам”.

Пламен Ставрев бе чест гост на ловешкия Бардфест.

Поетът с китари е роден в Бургас. Завършил е английска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е и като преводач, но истински популярен става като китарист, изпълнител и автор на песни. От рока и попа на 60-те и 70-те, назад до първичния блус на 30-те и 40-те години и оттам към традиционния и авангарден джаз на втората половина на ХХ век, той извървява истинския път на музикант гурбетчия.

 

В по-зрели години започва да пише и авторски песни и е известен и обичан български бард. Един от организаторите на бургаския Блус фестивал. Има три албума – “Негър в Алабама” (1993), “Спомен за любов” (2004) и “Сиамски близнак” (2005). Носител е на първа награда и наградата на публиката на “Бургас и морето” през 2001 г. с песената на Гриша Трифонов и Иван Вълев “Лятото”.

 

 

Поклон пред паметта му!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.