Нито един журналист не получи награда на тазгодишните призове „Ловешки меч”

Наградените през 2011

Нито един журналист не получи награда на тазгодишните призове „Ловешки меч”, тъй като и двамата номинирани Стела Бочева и Пламен Христов отпаднаха в последния етап. Според наблюдатели това говори или за упадък на ловешката журналистика, или за очебийно пренебрежение към творящите в медиите.

Награди получиха Валентин Стойчев (художник), Никола Филипов ( писател), Теодора Николова (музикант) и Софрони Рацов (актьор). Кметът Минчо Казанджиев връчи отличието на Софрони Рацов в раздел „Дейци на културата – за цялостен принос”.

Един безкрайно добър човек и всеотдаен актьор. Известен и със своята благотворителна дейност, каза кметът.

Рацов, номиниран тази година в два раздела, благодари на колегите си и организаторите за признанието и пожела на творците в Ловеч същата чест като него – да вдигнат „Ловешкия меч”.

Тази награда ме вдъхновява за още повече работа и нови успехи. Така коментира отличието си спечелилата в раздел „Сценични изкуства” Теодора Николова. Грациозната пианистка и преподавателка получи приза от председателя на общинския съвет Корнелия Маринова. Теодора е перфектна и напълно заслужава отличието си.”

Поздрав към всички творци на Ловеч отправи и зам.-кметът Ертан Хасан, преди да обяви наградения в раздел „Журналистика и литература”. Развълнуван, носителят на „Меч”-а в този раздел – Никола Филипов, излезе на сцената и благодари на всички, съдействали му с дела и мисъл за романа му „Пътека от любов”.

Мечът е оръжието на аристокрацията. Той винаги е считан за фино и сложно оръжие. И като изработка, и като техника на ползване. Мечът е символ на полета на мисълта, на емоцията, на енергията. А нашият, „Ловешкият меч”, е олицетворение на повика на духа. И особено приляга на един творец, чието „оръжие” е четката. И който със своето изкуство създава живот и настроение върху платното. С тези думи развълнува близо 500-те зрители в салона на Драматичния театър зам.-кметът Пламен Петков. Той връчи статуетката, изработена от Красимир Ангелов – Макраса, на победилия в раздел „Изобразителни изкуства” Валентин Стойчев.

Първият, който поздрави Вальо, бе конкурентът му за „Меч”-а в тази категория – художничката Елица Спасова. По време на награждаването публиката в залата чрез директното излъчване на събитието постоянно беше в течение на поведението на победители и победени. Макар че, когато се дават награди за творчество, няма победени, всички са победители, защото печели духът, печели културата, обяви перфектната както винаги водеща Юлияна Близнакова.

В културния спектакъл се включиха Общинският духов оркестър, балет „Ралица”, фолклорна формация „Елит”, Общинският фолклорен ансамбъл, детската вокална група „Вълшебни усмивки” към ОУ „Димитър Димов” и вокална група „Пееща дъга” към Ловчанско читалище. Всички номинирани бяха представени с кратки видеовизитки, а зрителите проследиха в ретроспекция „Ловешкия меч” в изминалите 9 години във филм, дело на тв студио „Есперо”.

Церемонията по връчването на ежегодните персонални награди за творчество „Ловешки меч” се проведе навръх 12 декември, деня на Свети Спиридон, покровител на занаятите.

Един коментар към “Нито един журналист не получи награда на тазгодишните призове „Ловешки меч”

 1. Нормално е да не ви награждават
  свободата словото заглушават
  всеки има право само да драска
  онова с което престъпника не стряска.

  И за съдии прокурори техни ятаци
  дето изпълняват престъпните им мераци
  не може хич да се съобщава
  за това смъртно накзание се издава.

  Ако в психото не ви натикат
  в ареста ще ви привикат.
  Мицканова в това е веща
  точно изпълнява поръчката гореща.

  Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.