Как се набират работници за автомобилния завод на „Литекс моторс“ АД

Алекс Крамб (най-вляво) и останалите директори в Great Wall

Само тийм-лидерът на група оператори може да назначи работник в своята група, разкри пред журналисти Алекс Крамб, генерален директор. По този начин той е мотивиран да търси способни и инициативни млади хора, с които може да създаде колектив. Предпочитат се хора без никакъв предишен опит в производството, но с добро възпитание.

 

Официалното откриване на автомобилния завод на „Литекс моторс“ АД край Ловеч  е насрочено за 21 февруари 2012 г., съобщиха в събота от компанията.

През 2014 г. при работа на две смени капацитетът на завода ще достигне производството на 50 000 автомобила при две работни смени и 70 000 автомобила годишно при три работни смени.  Те ще се продават в цяла Европа.

В момента са 120 работници, една част от които са били на обучение във фирмата в Китай. Между тях има и дами. Редовите оператори са на средна възраст 19 години, а инженерите – на 25 години. Всички те са обучени от „Литекс Моторс“.

Познавам добре световното автомобилостроене, но признавам, че толкова схватливи, упорити и трудолюбиви млади люде за първи път срещам, заяви шотландският автомобилен експерт Алекс Крамб. Той е пристигнал в Ловеч от ЮАР, където е работил 20 години в заводи на „МАН“ и „Нисан“.

Поточните линии са така конструирани и организирана, че ако се появи проблем, знаем точно къде, кога и кой го е допуснал, каза още Алекс Крамб.  

Линията за монтаж на седан има 17 станции със седем контролни точки. На тях работят отделни звена от оператори, начело с тийм-лидер. Интересното е, че всеки тийм-лидер интервюира, назначава и отговаря за операторите от екипа. Ако един от тях отсъства, шефът застава на неговото място. Изключено е друг шеф вместо тийм-лидерът да назначи оператор в групата, защото тогава се губи отговорността, обясни Крамб.

С китайските партньори е постигнато споразумение за производство и на леки коли с газова уредба, които ще бъдат много по-икономични. Уредбата е със заводстка гаранция 5 години. Тя спестява до 75 % от парите за гориво и се изплащат за 20 000 км.

Трябва да подкрепите усилията на младите ни работници, които дават всичко от себе си,за да докажат, че българите са едни от най-добрите сред автомобилните производители, каза  Андон Димитров.

Моделите, които се произвеждат, са компактният Voleex C10, SUV-то Hover H5 и пикапът Steed. Тук беше показан и друг модел  – Voleex C30, който има голям успех в Китай и предстои да се прави и в Ловеч.

Great Wall Motors продава автомобилите си на африканския, австралийския, руския и европейския пазар, както и в Близкия Изток, Южна Америка и Северна Африка. (НГ)

 

 

 

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.