Пети ден продължава гасенето на големия пожар в национален парк “Централен Балкан“ над Черни Осъм

 

Втори ден хеликоптер гаси пожара

Пети ден продължава гасенето на големия пожар в национален парк “Централен Балкан“, съобщи полицията.

В четвъртък огънят отново се е разрастнал и към гасенето са се включили четири цистерни с вода и един хеликоптер, съобщи днес кметът на Троян Донка Михайлова. Според нея би трябвало към края на деня стихията да е овладяна, но информация за това тя все още няма.

Към 17 ч. на 1 декември пожарът бе засегнал площ от около 1500 дка широколистна гора. Пожарът е низов, без материални загуби, горят сухи листа и ниската растителност в гората, уточняват от полицията.

В гасенето участват служители от Национален парк “Централен Балкан“, ОУ ПБЗН – Ловеч, ДГС “Черни осъм“, Планинска спасителна служба и доброволци от с. Черни осъм.

Оформили са се два фронта на стихията – единият е в резервата „Стенето“, а другият над махала Нешковци на троянското село Черни Осъм.

Поради труднодостъпния терен потушаването на пожара първите дни се извършваше без каквато и да е техника, като в гасенето са включиха повече от 60 души. В държавното лесничейство в Черни Осъм работи щаб от представители на дирекцията на парка и от противопожарната служба, който координира действията на участниците в гасенето.

Хеликоптерът от авиоотряд “Крумово”  е направил четири облитания и изливане на вода в четвъртък. По този начин бе локализиран северния фронт на пожара. Гасителните действия продължат днес.

 

 

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.