Горски пожари лумнаха в Троянския Балкан

Гори махала над Черни Осъм

 Горски пожари поне на три места в Троянско лумнаха от понеделник, съобщи местният сайт troаin.com. Втори ден пожарникари се опитват да гасят в труднодостъпния участък.

Най-голямото огнище е на много широк фронт в Национален парк “Централен Балкан”, над махала Нешковци в землището на село Черни Осъм. След сигнала на граждани  служителите на парка от Троян тръгнаха да гасят пожара от северната страна, така направиха и колегите им от юг – от парков участък Калофер.

Горят сухи треви, папрати, храсти, шума, огънят е забелязан в понеделник малко след 12 часа, когато е подаден и сигналът.

Според директора на парка Нела Рачевиц, най-вероятно става дума за умишлен палеж, цитират я информационните средства. Съмнението за това идва от множеството огнища, от парка ще сигнализират Районната прокуратура в Троян. Както обикновено, то ще е срещу неизвестен извършител.

Пожарът е в силно пресечена местност и не позволява достъп на коли дотам. Разчита се на човешките усилия, допълнително затруднени от силния вятър. Огънят пълзи към резервата „Стенето“ и на места е навлязъл в границите му. В тази местност няма и мобилна връзка с гасачите, което затруднява координацията.

Кметът на Троян Донка Михайлова съобщи, че има две гнезда на пожара в Национален парк „Централен Балкан“. Още от неделя се гаси под хижа „Плевен“ и въпреки вятъра, вероятно там всичко е потушено.

Двамата с шефа на пожарната в Троян главен инспектор Иван Шайлеков са в непрекъснат контакт и следят ситуацията над Черни Осъм.

Същевременно стана ясно, че пожар е лумнал и в района на село Ломец, Троянско, където е съсредоточена голяма част от ресурса на пожарната.

Днес усилията за погасяване продължават, като нови групи служители тръгват към труднопроходимия терен, съобщи Владимир Кацарски – началник на Областно управление „ПБЗН” Ловеч.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.