Представят новия роман „Пътека от любов“ на Никола Филипов за Стария Ловеч

Новият роман  „Пътека от любов“ на Никола Филипов ще бъде представен в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 24 ноември от 17,30 часа. За книгата ще говори Кольо Станчевски, откъси ще прочете актьорът Стоян Георгиев, музикалната атмосфера е поверена на пианистката  Наталия Осенска.

„Пътека от любов“ е роман, който ни връща 30-те, 40-те години в Ловеч. Той навлиза в почти патриархалното битие на някогашните жители на града край Осъма, разказа Кольо Станчевски. Авторът визира известни ловешки фамилии на лекари, търговци. Героите са изградени постепенно, характеризирани повече чрез постъпките, а не с описание.

Според Станчевски романът дава широка панорама на ловешката действителност и изкусно описание на стария квартал „Вароша“. Това не е типичен любовен роман, макар че в него се разглеждат паралелно четири любовни двойки. Той е широк, отворен тип роман, който изобразява и социалната действителност, нравите, морала и патриархалността на героите, заключава литературният анализатор Кольо Станчевски.

В литературното творчество на Филипов присъстват още шаржовата поема „Стихия морска“, 1998 г., стихосбирката „Чеда на морето“ 1998, сборника с палави разкази „Малкият-голям свят“, 2009 г. Негови творби участват в литературните сборници „Армейско творчество“ , „Черноморци“. Дълги години авторът се е занимавал с театър в различни градове на страната, поставял е пиесата на Хим ван Ховениге „Старите играчки“ в Монтана.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.