Рекламата. Как бяхме спасени от камилите, но не и от камиларите – коментар на Цветан С. Тодоров

На избори по спорните въпроси никога няма съгласие, но сега, на Местни избори 2011, нямаше съгласие и по принципите на спора. Рекламата беше тотална и безмилостна. Дискусиите липсваха. Имаше няколко предизборни дебати в местни медии, но без пълно политическо представителство. Някои партии рекламираха навсякъде из медиите,  други – само чрез пиар-събития, които дори не се и случиха. Като шествието с камили, обещано от един независим кандидат за кмет. Но за него по-късно.

На пръв прочит можем да характеризираме досегашната рекламна практика на политическите сили в Ловеч като най-хаотичната и неподредена. Ако се изключи първият дебат по ТВ 7, който стана преди старта на изборната кампания, основните участници за един месец не се събраха нито един път всички заедно. Винаги в студиата отсъстваше поне един от главните претенденти за кметското място. А някъде отсъстваха и двамата. А другаде се събраха само четирима от 15. Имаше страх от дискусиите – навярно за да не се направи непоправима грешка. Но пък кандидатът на ГЕРБ се появи в Шоуто на Слави – незабравим момент за летописа на местните избори в Ловеч.

Ден след изборите може да се види спокойно каква пъстра и непозната досега картина представляваше предизборната агитация. Ако едни наблягаха на масирана рекламата и лансиране на лицата на кандидатите и номерата на бюлетината, други се се втурнаха в разобличителни материали. По спорните въпроси (например как се харчат парите от евпроектите) никога в Ловеч не е имало съгласие между управляващи и опозиция. Но на тези избори нямаше съгласие и по основните принципи на спора. Пълно отсъствие на диалог. Просто репликите се разминаваха във въздуха и увисваха като балончета над главите на анимационни герои. Но без нито един героичен жест.

За голямото разминаване между послания и избиратели допринесе и прекалената надежда, която някои партии възложихат на общуването с народа чрез интернет-форумите. Интернет е млада медия, но тя все още страда от родилните си петна – инфантилност и пасивност. Хората, които пишат във форумите, са активни само на клавишите, не и пред урните. Лесно е да си смел критик на властта, когато пишеш под ник.

Особено колоритна група представляваше една част от кандидатите, които вместо да се рекламират чрез медиите, взеха изборната кампания в „свои ръце”. Буквално кръстосваха главната улица напред-назад в стремеж да се срещнат лично с всеки един от избирателите и да го агитират за себе си.

Кандидат-симпатяга като Иван Първанов пък поиска да прекара четири камили през центъра на града. Но не получи разрешение от община Ловеч. Самата случка обаче му послужи за добър пиар. За отбелязване е, че през цялата кампания той пробваше безплатно остроумието си срещу масираната агитация на парламентарно представените партии.

Последната му „акция” с камили (не е ясно откъде щяха да дойдат животните, камили в ловешкия зоопарк няма от 20 години?) направо ни хвърли във времената на барон Мюнхаузен. Чак пък да е толкова глупав избирателят, че да вярва само на зрелища?! Не вярвам.

Заявката за камилите обаче постави в неловко положение временния кмет на общината Пламен Петков. В отказа си той пише: „Тъй като мероприятието е заявено като разходка с камили, които могат да се отъждествяват и като селскостопански животни, то преминаването им през центъра на града е забранено с Наредба номер 1 на Общински съвет – Ловеч. В заявлението не е посочено откъде ще са животните, на какви ветеринарно-медицински условия отговарят, как организаторите ще осигурят необходимия ред при провеждането му, като не се застраши здравето и безопасността на гражданите е епидемичната обстановка в града“.

Така бяхме спасени от камилите, но не от камиларите.

Един коментар към “Рекламата. Как бяхме спасени от камилите, но не и от камиларите – коментар на Цветан С. Тодоров

 1. Те камиларите са си ясни
  управниците ни досегашни.
  Изборите са едно представление
  за навалицата забавление.

  Баат Мичо добро дело ще свърши
  храма на сатана ще може да довърши.
  Ей на пред всички ви го показвам
  от сега честита победа му казвам.

  Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.