Кандидатите за кмет с досиета ще станат ясни другата седмица.

Кандидатите с досиета ще станат ясни другата седмица. Очаква се обаче рязък спад на мераклиите за кмет с досиета от бившата Държавна сигурност за тези избори, прогнозира НГ. За сравнение на миналите местни избори през 2007 година 23 души от Ловешка област фигурираха в списъка за тайни агенти и щатни служители на ДС. От тях тази година единствен пак се кандидатира Иван Райков Цаков, кандидат на коалиция „За община Ябланица”. Въпреки това навярно ще излязат още имена на сътрудници, но едва ли ще надминат цифрата 23.

Истината ще блесне през следващата седмица, когато комисията по досиетата ще огласи има ли бивши сътрудници на ДС сред настоящите кандидатите за кметове.

Общият брой в страната на номинираните са 9888, от тях 8143 души подлежат на проверка. Останалите 1745 души са родени след юни 1973 г. и  са твърде млади, за да са били сътрудници на тоталитарните служби.

Както е известно, обявяването няма лустрационен характер. Но то е важно за избирателите, за да могат да направят информиран избор в деня на вота.

Поради огромният брой на кандидати за общински съветници, тя няма да могат да бъдат проверени до изборния ден, съобщиха от комисията по досиета.

Общинските избирателни листи често били непълни и неточни и това много забавя работата на комисията, но там, където документите са напълно комплектовани, ще има проверка.

По традиция партиите  ГЕРБ и ДСБ са подали имената на номинираните за предварителна проверка.

Комисията по досиетата обяви, че веднага след изборите започва проверка за агенти на тоталитарните служби в Българската православна църква, както и в редиците на останалите вероизповедания. (НГ)

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.