Прогноза за времето октомври 2011 -топло и сухо?! Не познаха!

Октомври се очакваше да е сравнително топъл и сух, но прогнозата се оказа лъжлива. След 10-ти температурите паднаха до 10 градуса. Иначе средната месечна температура ще бъде над нормата, а количеството на валежите – под нормата. Най-високите температури ще са между 24 и 29 градуса, а най-ниските – между 1 и 6 градуса. Това съобщи Гергана Козинарова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирана от БТА.

Първите есенни слани в повечето равнинни райони на страната се очаква да паднат към края на октомври, прогнозира Козинарова.

Времето през първите десет дни на октомври ще бъде предимно слънчево. Минималните температури ще са най-често между 6 и 11 градуса, а максималните – между 22 и 27 градуса, към 4-5 октомври – може да са и малко по-високи. Повече облаци и по-ниски температури се очакват около 7-8 октомври. Вероятността за значителни валежи през периода е много малка.

С ниски температури започва  второто десетдневие. Около 13 октомври има вероятност за превалявания и за леко захлаждане. През втората половина от десетдневието ще има повече облачни дни, повишена вероятност за превалявания – предимно слаби, а температурите ще са по-ниски.

През последните десет дни на октомври есента вече ще се чувства. Първите дни на периода се очаква да са с повече слънчеви часове, но след 23 октомври ще има повишена вероятност за превалявания. Впоследствие, при изясняване се очакват и слани.

Климатичната справка на НИМХ-БАН определя октомври като типичен есенен месец. Средно броят на мрачните дни през месеца ще е от 6 до 9. В планините – по най-високите части, обикновено винаги пада сняг. В същото време има и много хубави дни, познати като „периоди на възвръщане на лятото“, отбелязва Козинарова.

Температурата на морската вода все още е сравнително висока и по Черноморието температурите остават по-високи, а вероятността за образуване на слани e незначителна, посочва метеоролога.

Средните месечни температури през октомври в равнините ще са между 11 и 15 градуса, по високите полета – между 8 и 11 градуса, а в планинските райони – от 4 до 8 градуса.

Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната ще е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони – между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините – от 80 до 100 литра на квадратен метър.

Фазите на луната през месеца са: на 4 октомври – първа четвърт, на 12 – пълнолуние, на 20 – последна четвърт, а на 26 октомври – новолуние.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.