Зам.-министър Николай Нанков: Не съм се втурнал към постове, оценявам доверието

 

Николай Нанков и Ваня Събчева

В понеделник зам.-министър Николай Нанков отговори на журналистически въпроси в Ловеч, преди да поеме към новия си пост в столицата. Досегашният областен управител ще отговаря за еврофинансирането  в министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Николай Нанков е роден през 1983 г. Има магистърска степен от СУ „Св. Климент Охридски” по специалност „Регионално развитие и управление”. До определянето му за областен управител на Ловеч през август 2009 г. той се е занимавал с разработване, управление и изпълнение на проекти, финансирани от Европейския съюз.

Член е на комитета за наблюдение на оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Притежава сертификат „Привличане на чуждестранни инвестиции”, издаден от Българския икономически форум.

 – Защо решихте да приемете поста зам.-министър на регионалното развитие?

– Приех поста, защото смятам, че ще имам по-големи възможности и ще съм по-полезен и ефективен за реализирането на всички приоритети, които касаят нашата област и страната. На този пост ще докажа, че от един областен управител може да стане енергичен и отговорен заместник-министър. Правителството на ГЕРБ и премиерът доказаха, че дават път на младите и това вероятно изглежда на мнозина съблазнителна привилегия. Но мога да ви уверя, че възможността  и доверието, което ми се гласува, е тежка отговорност и никак не ми беше лесно да отговоря утвърдително. Не се е стремил самоцелно към постове, работих здраво с планове за областта, а не за кариера. Със сигурност не съм очаквал това, което ми се случи, камо ли толкова бързо. Държа да знаете, че не съм взел решението хич лесно. И сега моите чувства са смесени. Подчертавам – не съм бил втурнат към министерски постове, но оценявам високо доверието, което ми бе гласувано от премиера и от министър Лиляна Павлова.

– Как оценявате новия областен управител?

– С г-н Борисов сме на мнение, че Ваня Събчева е човек, който може да ме смени.  Винаги съм разчитал на нея и безусловно съм се доверявал. Не ме подведе нито веднъж! Тя може много, но не е от хората, които бързат да зашеметят околните с евтини демонстрации на можене и знаете. Дайте й време да си поеме дъх, да се огледа, на навлезе в работата – тя е високо отговорен и отворен човек и няма да ви липсва контакт с нея. Мога да кажа, че отново Ловешка област е с най-младия областен управител.

– Ще бъдете далеч от Ловеч, как ще изпълнявате фукциите си на областен координатор?

– Не толкова далеч, като се има предвид съвременните средства за комуникация. Но другата седмица акустирам в София. Когато ангажиментите и времето позволяват, ще съм тук. Евентуално по време на изборите ще взема една кратка отпуска.  Но ето един интересен факт. Знаете, че откакто съм областен управител, „Литекс” две поредни години са шампиони. И когато в събота вечер паднаха от „Левски”, майка ми ми написа есемес с текст – „Ето, откакто не си областен управител, „Левски” започнаха да ни бият…” (Смее се.)

–  Министър Попова неотдавна каза, че магистрала „Хемус” ще се строи най-вероятно до Велико Търново, тъй като потокът от коли се отклонява към Русе. Какъв ви е коментарът?

– Да уточним, че от Варна насам има построена отсечка от магистралата. Идеята, която залегна в изказването на моя началник, е, че новата отсечка ще бъде скоростен път с четири платна. Решението ще бъде взето на база на транзитния поток автомобили. Така ще бъде ангажиран по-малко финансов ресурс в строежа. Бъдещето ще покаже, водят се преговори.

– Как ще коментирате началото на изборната кампания?

– Какво да коментирам – летящ старт за едни, по-плавен за други. Но пилците са броят наесен. Важен е не стартът, а финалът. Има още един месец за община Ловеч. На другите места нещата са от добре по-добре.

(Използвани са въпроси и на други медии ) Интервю на Цветан Тодоров

Един коментар към “Зам.-министър Николай Нанков: Не съм се втурнал към постове, оценявам доверието

  1. След като евро-мангизите броиш
    храма на сатаната по-бързо ще строиш
    че и на други партийни строежи
    напредък голям ще се отбележи.

    Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.