Валентин Узунов от Ловеч с награда в Австрия

валентин узунов с наградата

Специалната награда за живопис на името на Оскар Кокошка получи ловешкият художник Валентин Узунов от симпозиума „Ателие на Дунав”  в Австрия, научи НГ. Председателят на ловешката група на художниците взе участия в десетдневното (7 – 17 септември) студио в град Пьохларн, родното място на австрийския художник-експресионист от чешки произход Кокошка.

От България участваше още Тодор Игнатов – Тони, сценограф на варненския театър, а Христо Христов, пак от Варна, не успя да присъства поради лични причини.

Ловешкият представител нарисувал три големи живописни платна на тема човек и среда, наречени „В отсъствие на снежен човеч”.

Студиото в Пьохларн е частна инициатива на заинтересовани граждани, които почитат родното място на Оскар Кокошка. Под мотото „Изкуството говори на всички езици” тук за шести път се събраха 32 художници от 19 страни в областта на графиката, живописта и скулптурата.

„Това е най-големият по рода си форум на различни техники и възгледи в Европа, провежда се в едно бившо депо, превърнато в работилница за изкуство. Изявата е съчетана с творческа работа с деца и регионални художници, множество хепънинги и опознаване на околността”, разказа Валентин Узунов.

Сред впечатляващите акценти били още речта на  принцеса Анита фон Хохенберг (Hohenberg), както и церемонията по награждаването от актрисата Урсула Щраус. (НГ)

 

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.