Още 40 000 тона софийски боклуци идват край Ловеч

Първият камион с боклуци пристигна в Ловеч в началото на май

Още 40 000 тона софийски боклуци да бъдат депонирани в новото депо за твърди отпадъци край Ловеч. За разрешение столичната община е помолила с писмо общината в Ловеч.

Новината стана ясно по време на парламентарния контрол в петък следобед, когато ловешкият депутат Димитър Горов зададе въпрос на министъра на екологията Нона Караджова. По-точно въпросът бе има ли промяна по посока на увеличаване на количеството отпадъци край Ловеч.

Отговорът на Нона Караджова бе, че такова решение няма, освен първоначалното решение на МС от 15 септември 2010 г. Това решение е за 40 000 тона, като вече са транспортирани около 20 000 тона. В министерството по околната среда и водите към този момент не е депозирано друго решение.

В повторното вземане на думата Димитър Горов цитира писмо до общината в Ловеч  от софийска община, за още 40 000 тона. Това е върхът на нахалството от страна на общината в София, тъй като гражданите на Ловеч нямат намерение да поемат в депото  всичките отпадъци на столицата, каза Горов.

„Ако депонирането на първите 40 000 тона става дума за законова процедура, то оттук нататък излизаме извън тази рамка. В София имате бюджет от 1 млрд 300 млн. , има огромни възможности и никой на пречи на Йорданка Фандъкова да реши този проблем, а не да запълват депата на общините. Сега реално наказвате тези, които са си свършили работата, за сметна на онези, които не са си свършили работата”, допълни още ловешкият депутат.

Първото депониране на 40 000 тона в Ловеч с решение на МС е по основание на закона за управление на отпадъците – до 10 процента от обема на депото, уточни Нона Караджова.

„Никой не може да забрани на една община да отправя искания към други общини за депониране на отпадъци извън решението на МС. Знам, че такова писмо е отправено към Ловеч и че няма отговор към момента. Нищо повече не мога да кажа. Двата случая се  различават – едното е доброволно споразумение на общини, а другото е по решение на МС”, завърши Караджова.

До края на този мандат Общинският съвет в Ловеч ще има само още едно заседание. Като се има предвид предизборната обстановка, едва ли общинските съветници ще вземат решение за още 40 000 тона отпадъци. (НГ)

 

Един коментар към “Още 40 000 тона софийски боклуци идват край Ловеч

 1. Мафията на всякъде управлява
  естествено и това да си става.
  Неграмотни във властта наблъскаха
  е пак балите с боклук ни изтръскаха.
  Значи пак баат Минчо на власт ще остава
  защо тогава за избори пара се дава?

  Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.