Избори 2011: В Ловеч се самоопределиха, но не и по политически идеи – коментар на Цветан С. Тодоров

Седмица преди старта на официалната предизборна кампания политическите сили в Ловеч се самоопределиха по всичко друго, но не и по политически идеи. Досега сме констатирали някои характерните черти на кампанията 2011. Сред тях са масовото навлизане на учители в предизборните листи, измествайки адвокати и лекари. Затова някои техни пиар-акции приличат повече на „уроци на открито”, но не и на политически акции. 

Друга характерност е странната симбиоза на местно ниво между ГЕРБ и ДПС, които на национално ниво са във видимо напрежение (виж НГ, бр. 61). Това е възможно пак поради същата причина – липсва идеологическа разлика.

Сега ще добавим още една – вече личи кои партии имат пари в изобилие и кои нямат. Три седмици преди официалния старт на кампанията, а той е на 23 септември, ГЕРБ и БСП започнаха с платени публикации в местната преса. Дето се казва, не ги свърта…

Така се очертаха две големи сили, а останалите са в ролята на „храстчета”, от които с нетърпение чакаме да излезе заекът.

Интересното е, че предизборните централи на двете водещи сили се хвалят с едни и същи успехи, например с добре усвоените пари от европейските фондове. Хвалят се и с едни и същи персони. Например кандидат-кметът на Летница Красимир Джонев е подкрепен и от двете (всъщност цели три) партии. Това означава, че идеологията вече няма никакво значение.

Останалите централи все още изчакват и плахо опипват публичното пространство. Но липсват идеи, няма и характери. Да ме извиняват кандидатите, но с малки изключения, те страшно много си приличат. Например личността Петър Магеранов може с еднакъв успех да е кандидат и в дясна, и в лява партия.

Дори да беше открит дълго предъвкваният китайски автомобилен завод край село Баховица (а каква по-добра агитация от разкриването на 2000 работни места?), той щеше да бъде знаме и на ГЕРБ, и на БСП. На откриването с еднакво право могат да се наредят да режат лентата Бойко Борисов, Сергий Станишев, та и Георги Първанов.

Тогава?

В обществото има явна умора от продължителната и безрезултатна борба с корупцията. Корупцията вече се приема като задължителна, наред с природните явления. Няма обществен строй, особено като родния капитализъм, дето да не се работи със скрити комисионни и куфарчета. Да беше посочен поне един ярък местен пример за преборване с престъпността или на доказана корупция. Напротив – всички обвинени местни „знакови лица ” днес дават интервюта и са напълно невинни. Дори едно чисто гражданско явление като Данчо Заверджиев днес се оказа в редовете на кандидат-кметовете на „Атака” – естествен край на всяка свободна инициатива.

При това положение за първия тур очаквам понижена активност и незаинтересованост от избирателите. На втория тур пък „малките храстчета” ще се втурнат да се пазарят за своите дребни проценти. Това е техният момент – на кого от двамата големи да помогнат, за да се обозначат. Цялата дандания ще е за няколко процента повече. По-веселото е, че който и да победи, коренни промени не се очакват.

 

Цветан Тодоров

 

Веднага след излизането на този коментар в книжното тяло на НГ се обадиха няколко местни политици, обидени от определението „храстчета”. Както сме писали, не  се знае от кой храст какъв заек ще излезе. Пък и трябва по-спокойно да се приема един коментар – жанр, напълно тръгнал да изчезва от ловешката преса.

3 коментара към “Избори 2011: В Ловеч се самоопределиха, но не и по политически идеи – коментар на Цветан С. Тодоров

 1. Щом съдии, полицаи, прокурори
  Петър гоблена може да уговори
  без парички да им дава
  с другите какво ли става?

  И понеже командва ги тия
  аз трябва да му работя ангария.
  А хора дето пари притежават
  като започнат да им дават…

  За справка http://nadezhda-65ltd.Narod.ru

  Харесвам

 2. Смъртна присъда ми издаде лично
  чрез лечение психиатрично.
  Понеже псхихарките не пожелаха да ме убият
  сега ятаците му искат да ме затрият.

  Харесвам

 3. А той Джони добър наместник си е сложил в наше село Кърпачево. Христо Близнаков се оказа ятак на ятака на другаря-султан Петър гоблена прокурор Д. Мицканова. Ятачката му дала заповеди да ми даде телефона и вместо да ми прати призовка. Другите заключителни заключения си ги правете сами.

  Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.