Удари звънецът за учители-политици в Ловешко – от Цветан С. Тодоров

След дългогодишен наплив на юристи и лекари в местната политика, в Ловешко удари звънецът за учителите. Това сочи анализът на известните вече кандидатури за предстоящите местни избори на 23 октомври. ГЕРБ издигна името на директора на ОУ „Васил Левски” в Ловеч Корнелия Маринова. Синята партия разчита на учители в Ловеч и Троян – Иво Райнов и Красимира Райковска.

БСП в Тетевен може би пак ще заложи на педагога Цецка Димитрова, която вече е била кмет преди един мандат. Сред оборотните имена за кмет на Троян е директорът на местно училище „Васил Левски” Розалина Русинова, която преди беше зам.-кмет.

 

Досега са известни пет кандидатури за кмет на Ловеч, но навярно бройката ще набъбне. Едва обаче ли ще достигнат рекордните 18 имена, колкото бяха на изборите през 2007 г. Липсва например колоритният Георги Петров (БЗНС), бивш шеф на хазарта.

Все още чакаме окончателното решение на ловешката структура на БСП за своя кандидат за кмет. Председателят на партията в региона Димитър Горов обеща това да стане на конференция на 27 август. Предварителните прогнози сочат, че вероятно това ще е досегашният кмет Минчо Казанджиев. На форума  в предстоящата събота градоначалникът ще отчете какво е свършено през последните няколко години под управление на БСП.

По принцип БСП разчита на стари и проверени кадри. Не случайно за Троян се спрягат още и имената на бившия червен кмет Делян Енкин и на бившата ловешка депутатка Донка Михайлова, която има адресна регистрация в Троян. За Тетевен, както споменахме, е възможно да пратят в битката бившата кметица Цецка Димитрова.

В Луковит цяла вечност кмет е Петър Нинчев – от 1999 г. до днес. Този път навярно ще бъде издигнат като независим, подкрепен от БСП.

Засега само ГЕРБ е с пълен набор кандидати в общините – след Минко Акимов (сегашен кмет на Троян) и Корнелия Маринова в Ловеч, бяха съобщени и останалите имена. Миналата седмица ГЕРБ утвърди последните трима кандидати, издигнати или подкрепени от партията. Д-р Мадлена Бояджиева – директор на МБАЛ „Д-р Ангел Пешев” ще се бори за местната власт в община Тетевен.

В общините Угърчин и Летница ГЕРБ подкрепя досегашните градоначалници Валентин Вълчев и д-р Красимир Джонев. Кметът на Летница Джонев, както вече писахме, има уникална подкрепа – освен от ГЕРБ, той се подкрепя и от БПС.

В Луковит е утвърден Иван Грънчаров, в Ябланица – Симо Иванов, а за Априлци – Бенко Вълев, хотелиер и вуйчо на финансовия министър Симеон Дянков.

В надпреварата за кмет на областния град от СДС се включи педагогът и общественик Иво Райнов. Той е водач на листата общински съветници от СДС.

Най-вероятно местната структура на ДСБ ще подкрепи СДС.

Красимира Райковска е кандидатът за кмет на Троян. Тя е преподавател по руски език в троянското СОУ „Св. Климент Охридски“. Райковска, както и Райнов, вече са участвали в листата на Синята коалиция (СДС и ДСБ) на последните парламентарни избори през 2009 г.

На практика първият официално обявен кандидат за кмет на Ловеч е д-р Илиян Кинов, издигнат от „Ред, законност и справедливост“. Кандидатурата му бе обявена на конгреса на партията още в средата на юни. РЗС ще има кандидати за кметове и в други градове на областта, със сигурност в Троян.

ДСБ има сигурен кандидат в Троян – младият Бойко Пъдарски. В балканския град край Осъм няма да е изненада кандидатурата на Ангел Балев, сегашен председател на Общинския съвет. Балев членува във ВМРО-НИЕ, които тук си партнират с НДСВ. В Ловеч има вероятност царистите пък да подкрепят кандидата на БСП.

ДПС ще обяви своите кандидати и листи за общински съветници в началото на септември. На практика партията на Доган е сред най-интересните играчи както на парламентарните избори, така и на местните. Твърдият им електорат е с възможност да влияе, ако се стигне до балотаж. От Евророма досега не дават сигнал какво мислят, те обикновено подкрепят червените.

След като депутатът Кирил Гумнеров тази пролет напусна парламентарната група на „Атака”, партията на Волен Сидеров в Ловеч е обезглавена. Областен лидер стана Илиян Пеевски от Троян, който за поред път ще е кандидат за кмет в родния си град. За Ловеч не е ясно дали въобще „Атака” ще има кандидат.

Въобще по периферията се очертава криза на личностите, готови да се занимават с партийни дела.

 

Цветан Тодоров

 

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.