Театралният бунтар от Ловеч Николай Поляков на 70 години – от Цветан С. Тодоров

Николай Поляков

Българският театрален режисьор Николай Поляков стана на 70 – нещо малко вероятно за бунтовна натура като него, няколко пъти взривявайки и Ловеч. Защото част от творческия му път е именно през Ловеч  – в града, в който е прекарал детството си. Защото е роден в Сливен на 8 август 1941 г., но в Ловеч е поставил 16 пиеси, според запознати.

Името му обаче се свързва с много други постановки в столицата и най-вече с Пазарджик в онзи период, когато цялата театрална общност се възхищаваше от случващото се там.

В режисурата той има две страсти – родната драматургия и световният авагангард. Дори да се спрем само върху ловешките му постановки, веднага личат пристрастията му. От една страна „Развод по български” на Недялко Йорданов, „Човекоядката” на Иван Радоев, „Прозорецът” на Константин Илиев, „Ловчанският владика” на  Теодосий Икономов и така нататък. От другата страна са пиеси на абсурдиста С. Бекет, „Децата на Кенеди” от Р. Патрик, „Плейбоят от джендема” от Джон Милингтън Синг.

За да бъде палитрата пълна, не трябва да забравяме интереса му към А. П. Чехов и комедията въобщи, защото Поляков е обигран майстор на сценичния хумор.

Пламен Сираков в "666"

Поне три негови ловешки постановки са предизвиквали бури в общественото пространство – „Ловчанският владика” от Т. Икономов, „666 или Селото на вампирите” от Димо Дешев и „Плейбоят от джендема” от Джон М. Синг.

И в трите случая режисурата демаскира фалшивото християнство, патетичното идолопоклонничество и българското скудоумие.

И в трите случая настоящият ловчански владика Гавриил къде пряко, къде чрез подставени лица, заклейми тези прояви като „нравствен декаданс”.  НГ винаги е бил на страната на изкуството и правото на свободен изказ и единствен е отразил тези конфликти, което може и сега да се види в интернет.http://probanglas.wordpress.com/2007/08/11/%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82-%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%9D%D0%B8/

Любопитна и красноречива е следната подробност – „Плейбоят от джендема“ е предизвикал бунтове и в родината си Ирландия, но през 1907 г. – сто години по-рано.

Това са редките случаи, когато ловешки постановки предизвикват дискусии между театрални  специалисти, гостувания в сутрешни блокове на телевизиите.

За жалост, откакто в ловешкия театър има ново ръководство, Николай Поляков не е канен тук нито веднъж. Заедно с него от Ловеч си тръгнаха Константин Илиев, Маргарита Младенова, Иван Добчев и други първомайстори на българския театър.

Би било нечестно да не спомена усилията, които Николай Поляков отдаде на реформата в нашия театър. Навярно затова се „пожертва” няколко години като зам.-министър на Елка Константинова. С което също си навлече гнева на по-старомодните и мързеливите.

За мен Николай Поляков винаги ще си остане бунтар – това е въпрос на талант и характер, а не на аритметика.

 Цветан С. Тодоров

Един коментар към “Театралният бунтар от Ловеч Николай Поляков на 70 години – от Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.