След 12 часово катерене ловчалии стигат връх Чима Гранде

Мартин Маровски (вляво) и свещеноиконом Кънчо Кабадийски

След 12 часово катерене ловешките алпинисти достигнаха алпийския връх.  За пет дни момчетата от клуб за екстремни спортове „Планински ангели“ осъществиха две сериозни изкачвания в Алпите на Северна Италия.

Проектът, подпомогнат от Община Ловеч, предвиждаше изкачване по емблематичната в алпийския свят северна стена на скалната кула – Чима Гранде (2999 м.) в Италианските Доломити. При успех алпинистите щяха да опитат изкачвания и по други стени на Tre Cime di Lavaredo.

Трудността на това начинание идва не от надморската височина, а от голямата трудност на 650 метровата стена. За сравнение сградата на областния съвет в Ловеч може да се нанесе повече от десет пъти върху височината на стената.

В цялата си дължина скалата е напълно отвесна, като първите 300 м. от нея са надвесени, което от друга страна е добре за алпинистите, защото ги предпазва от летящите по стената камъни. Нашите катерачи планирали да изкачат стената със свободно катерене – без употребата на изкуствени средства за преминаване през трудните пасажи, което подсилва ефекта на начинанието.

„На 10 юли в 4 часа местно време бяхме в основата на северната стена на Чима Гранде. Първите 70-80 м. не са трудни, но веднага след това стената се надвесва и изисква много физически усилия за преодоляването й”, разказват участниците. Ето още какво разказват:

„Във втората половина на маршрута предизвикателството са две последователни камини – около 80 м. – в които непрекъснато тече вода от топящия се сняг под върха. Това създава изключително несигурна основа за катерене и мокри дрехите и инвентара.

Тук бяхме подложени на бомбардировка от падащи от върха камъни. Най-психологическият момент в изкачването бе преминаването по скален корниз в последните метри на стената, когато цялата й височина е под краката ти. Корнизът е изграден от неустойчиви, клатещи се камъни, създаващи чувството, че всеки момент ще се сринат в бездната заедно с човека върху тях. След 12 часово катерене достигнахме върха. Първата свръзка бе Мартин Маровски и свещеноиконом Кънчо Кабадийски от Ловеч, а втората – Дамян Чолпанов и Тихомир Димитров от София. Бяхме наградени с невероятна гледка, която само малцина са съзерцавали.“

Пътят на първопокорителите от южната страна на върха в настоящия момент се използва като маршрут за слизане.

След еднодневна почивка алпинистите предприемат атака по стената на съседната кула – Чима Овест. Този път свръзките са променени – свещеноиконом Кънчо Кабадийски катери с бронзовия медалист от световното първенство по ледено катерене през 2009 г. Тихомир Димитров, а Мартин Маровски със състезателя по ски алпинизъм Дамян Чолпанов. Сега свръзките катерят различни маршрути. Първата пробва Италиано – Швейцарския маршрут, който минава през огромен таван, а втората класическия маршрут.

„За съжаление огромния 50 метров таван, които препречваше пътя, се оказа непреодолимо препятствие пред нас. Не бяхме подготвени психически и физически за свободно преминаване. Хората, прокарали маршрута, са използвали стълбична техника, ние не разполагахме с такива съоръжения и трябваше да отстъпим.“

Втората свръзка се справя с предизвикателствата по техния маршрут, не по-малки от на Чима Гранде и успява да достигне върха в 15 часа местно време.

Още на другия ден алпинистите предприемат ново изкачване – Чима Пикола – изключително красив 300 метров обелиск. „Катеренето не бе трудно, лесно достигнахме втората половина на маршрута, както при Чима Гранде и тук първата половина е надвесена и ни предпазваше от падащите камъни, но щом излязохме от нея бяхме подложени на непрекъснат обстрел от каменопади. В интерес на живота и здравето си решихме да се евакуираме от стената и след няколко рапела бяхме в основата й.“

Мисията на катерачите е изпълнена – успешно е преодоляна в свободен стил северната стена на великолепната скална кула Чима Гранде в Италианските Доломити. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.