Донка Михайлова: Гражданският сектор в Ловеч се свива

Донка Михайлова

Имам  сериозни тревоги, че гражданският сектор в Ловеч се свива. Традиционните неправителствени организации (НПО) в Ловеч са останали около пръстите на една ръка, а преди седем-осем години те бяха към 30, каза Донка Михайлова по време на дискусия в сряда вечер в Ловеч.

Разговорът бе на тема “Каква рамка на гражданско участие в управлението е нужна на Ловеч” и се състоя в залата на КНСБ.

В срещата участваха още педагогът Иво Райнов, предприемачът Данчо Заверджиев и журналистът Павлин Иванов, които са сред инициаторите.  

Доста граждани проявиха интерес към събтието. Бившият областен управител Венци Йотов пък хвърли упреци към местната преса, в която той чувствал липса на свобода. Предлагаме ви част от изказването на Донка Михайлова от дружество „Знание”.

Преди да започнем да говорим за съдържание, трябва да видим формата на нашето участие. Може на някои това да се види нелогично, но трябва да уточним първо рамката. Затова ви поканихме на гражданска дискусия за рамката на какво трябва да е нашето участие, защото иначе рискуваме да се разпилеем в множество теми. Какво показва прегледът на ситуацията в Ловеч като гражданско участие през последните 20 години.

През 2003 г. с много желание бе създаден граждански консултативен съвет към кмета. Съветът свърши доста добри неща и се разми през 2006 г.

Бяха създадени квартални съвети, заедно с няколко граждански организации, като наредбата за тях е приета от Общинския съвет. Тези съвети са иззели свободното пространство за граждански диалог. Но така конструирани, и то по наша идея, те действат по силата на наредба на Общинския съвет. Твърдата ни позиция днес е, че гражданското общество не може да действа по силата на наредба. Защото неговата философия е да бъде опонент, коректив и генератор на идеи. Затова не може да се вкара в рамката на една наредба.

В този смисъл днес ние търсим нещо различно, допълващо кварталните съвети и обединяващо  гражданите с общи позиции.  Искаме ясно да се дефинират потребностите и да бъдат отстоявани, да има по-системен контакт с местната власт, с областната управа и другите институции.

През март започва създаването на общинските планове за развитие за програмния период 2014 -2020. Този период ще е много различен, защото записите в плана ще бъдат обезпечени с пари. Те ще бъдат финансирани от държавата без конкурс. За това е изключително важно каква ще бъде гражданската дискусия и какви продукти ще роди.

Нашите изводи ще бъдат предоставени на политическите партии и те, ако искат, могат да ги включат в програмите сии да го отстояват в общинския съвет.

Къде виждаме възможности за гражданско участие? Най-вече при изработването на политики на местно ниво. Трябва заедно да помислим за повече прозрачност в работата на Общинския съвет и Областния съвет по регионално развитие, където има какво да се желае.

В Областния съвет по регионално развитие почти няма гражданско присъствие на съвещанията, с изключение на представител на Стопанската камара. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.