Берлинският карикатурист Ахим Пурвин има стабилно присъствие в културния ни живот – от Цветан С. Тодоров

 

Reserve. Ахим Пурвин

Колкото по-зле стават времената, толкова повече ще се смеем, казва ми той и се смее. Удивително е, че макар да прибивава в Ловеч кратко време,  берлинският карикатурист Ахим Пурвин има  стабилно присъствие в културния ни живот. При последната визита у нас той донесе най-новите си карикатури с желание да ги публикува в НГ.

Ахим Пурвин е заразителен човек, пълен с интересни случки и идеи. Работил е като журналист и карикатурист в списанията „Спорт и техника“, „Ойленшпигел“, бил е председател на карикатуристите в Съюза на журналистите в Германия. Женен е за истинска ловчалийка Радка Димитрова, която пък е дъщеря на известния в близкото минало фотограф на „Народен глас” Радослав Димитров.

Ахим Пурвин има няколко самостоятелни изложби и участие в международни прояви, както в Германия, така и у нас. Миналата година  той участва в хумористична изложба „Трите писти“ в Троян, заедно с  ловешкия скулптор Александър Иванов и фотографа Георги Папакочев. През 2006 г. пак заедно с Георги Папакочев правят изложба “Два мустака на един акъл”  в Сатиричен театър “Алеко Константинов” в София.

Последното участие на Пурвин бе на биеналето в Габрово, където представи свои карикатури и фотографии. Освен това не пропуска да се изяви и на традиционния празник на сливата и слововата ракия в Троян.

За себе си Ахим Пурвин казва, че е българин с (от)лична карта. Слабото му познание на български език му дава възможност  да открива хумор в неочаквани аспекти. Както и в карикатурите, които винаги са с динамични сюжети и абсурдни ситуации.

Когато го питам кого всъщност представя в Габрово, той отговаря: Първо представях Ловеч, а после Германия. И добавя, че колкото по-зле стават времената, толкова повече ще се смеем.

Сред чудатите истории с българи е тази от Созопол, когато хазяите му помислили, че ще убива с брадва съпругата си. А брадвата му трябвала, да направи съоръжение срещу вятъра на плажа. Германецът отишъл при стопаните и на лош български казал:

–  Дай брадва!

–  За кого?

–  Брадва за Радка?!

–  За Радка!

Отказали да му дадат оръжие за саморазправа.

Всъщност, не му и трябва. Ахим Пурвин има друго оръжие – незлобливият, заразяващ хумор, с който ни помага да живеем по-леко.

Публикувано в бр 44, НГ 2011 год.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.